Sarti - Halkidiki

Sarti a Sithonia félszigeten

Sarti


Sarti központja

Sarti tengerpartja | Sartiról általában | Sarti üzletei | Sarti tavernái
Autó, robogó bérlés | Sarti szállások | Sarti video

Sarti a Halkidiki félszigeten található. Azon belül a Sithonia félsziget dél-keleti oldalán. Thessalonikitől kb. 140 km-re.
Sarti szinte a legismertebb görögországi úti célpont a magyarok körében. Ezt nem is bizonyíthatja más jobban, mit az, hogy egy kellemes esti sétán Sartiban sok magyar szót hallani. Több üzletben, tavernában a helyiek szívesen foglakoztatnak magyarokat, hogy az oda látogató turisták még kényelmesebben élvezhessék a nyaralást.

sarti map

Sarti tengerpartja és környéke ámulatba ejtő, szinte minden igényt kielégít. Hosszan elnyúló széles tengerpartja változatos. Északi partja aprókavicsos, hirtelen mélyül. De ahogy déli irányba sétálunk a part mentén fokozatosan változik át homokos lassan mélyülő partszakasszá. Kb. a focipályától alakul át igazán a part homokossá. A templom mögötti öbölben, ahonnan nem messze található Sarti kikötője is, szintén lassan mélyülő homokos partot találunk, melyet nagyon kevesen látogatnak. Így akik nem szeretik a tömeget ide nyugodtan el látogathatnak.

sarti tengerpart sarti
sarti tengerpart sarti

Ha elindulunk bármely irányba a Sarti felett található fő úton, akkor nem kell sokat keresnünk egy újabb kis öblöt, hisz több földút is vezet lefele a part irányába, ahol páratlan szépségű partszakaszokat találhatunk.

sarti templom sarti templom

Sarti egy hosszan elnyúló üdülő falu. Igaz megőrizte falusias jellegét. Az „Óvárosban” található templom nyugodtan nevezhető a központjának. Itt minden vasárnap részesei lehetünk egy igazi hamisítatlan görög misének. Ha nem jutnánk be, azért a pap beszédét énekét kint az udvaron is lehet hallani. A templomtól pár lépésre található Sarti főtere. Itt találunk orvost, több tavernát és üzletet illetve itt található a Tausanis tours irodája. Több idegenvezető is itt dolgozik. A sokak által dicsért olaszfagyi árust itt lelhetjük meg, egy pici olasz negyed Sarti szívében. A főtértől elindulva a főutcán ismét több taverna és üzlettel lehet találkozni. Itt szokott árulni esténként egy idős hölgy igazi és hamisítatlan s persze nagyon finom apró görögfánkot. Érdemes megkóstolni. Szintén a főtértől nem mesze egy óriás palacsinta készítőt is találunk. S hogy mivel legyen töltve az a fantáziánkra van bízva

sarti map sarti map
sarti map sarti map

Sarti központjában bankautomata a helyi buszmegállónál van. Aki nem autóval érkezett vagy nem bérel semmilyen közlekedő eszközt az a buszok menetrendjét a buszmegállónűál megnézheti, ki van ragasztva. Eljuthatunk egyénileg a Sithonia félsziget bármely pontjára illetve Thessalinikibe (15,60 Eur). Sajnos az idegenvezetők próbálják lebeszélni az embert az egyéni utazásról, de mindenképpen érdemes legalább Neos Marmarasba átutazni.

Tovább sétálva Sartin egészen a parkolóig több taverna és üzlet található. A parkolón túl leginkább apartmanok találhatóak. De ezen a részen van egy nagyon jó pékség ami korán reggel nyit és késő este zár.

sarti map sarti map

Ezen a részen is túljutva a focipálya mellett sétálva eljutunk Sarti déli részére Sarti Beach-re. Itt szintén apartmanok találhatóak néhány üzlettel, tavernával. Ez a rész talán a legcsendesebb, különösen ajánlott pihenni vágyóknak illetve gyermekkel érkezőknek. Hiszen itt található a sekélyebb homokos part.

sarti map sarti szuvenír
Sarti üzlet sarti map

Többen azért érkeznek, hogy jól érezzék magukat és a pénzüket se sajnálják. Mégis érdemes az üzleteket körbejárni, hiszen hatalmas árkülönbségek lehetnek. A supermarketekben szinte mindent meg lehet kapni és különböző akciókkal csábítanak minket, hogy ott vásároljunk. Például érdemes a nagy supermarketban megvenni az ásványvizet, felvágottakat, de az alkoholt, nescafét már olcsóbban találjuk a kisebbekben.

sarti map sarti map

Sarti több tavernája is csábít minket egy kellemes vacsorára, vagy épp Gyrosra. Több taverna inkább gyorsétteremként üzemel. Azaz a gyorsan elkészülő húsos ételeket kaphatjuk meg ott. Különösen finom gyros pitát találunk az Obelix-ben. Vagy a főtéren található a legolcsóbb gyros (1,75Eur). A tengerparti sétány mentén is több taverna és koktélbár található. A legtöbb helyen tudnak németül és angolul és több helyen van magyar felszolgáló is. Így aki igazi hamisítatlan görög kiszolgálást szeretne, annak nagyon körbe kell nézni. Árban és minőségben talán Giorgis haltaverna az ami kiemelhető. Csapolt Mythos és hatalmas finom ételadagok. A legrosszabb, amit nem ajánlok az Avra éttrem. Odaégett gyos tál, magyar kiszolgálás és magas ár.

Robogó, autó és bicigli bérlés lehetséges Sartin. Robogó reggeltől estig 10-15 Eur. Bicigli 3 Eur, de nagyon oda kell figyelni, a legtöbbnél egyáltalán nem működik a fék illetve a váltó. Autó bérlés napi 35-40 Eur 150 km-korláttal, ez persze változik és alkudni mindig lehet.

Az élet, mint általában Görögországban itt Sartin is éjszaka indul meg. Több táncos szórakozó hely is üzemel a fiatalabbak örömére, ahol általában Welcome Drinkel kezdődik az élet. Este a főutcán több szuvenír árus is található illetve a parkolónál a autóról árulják a helyiek a friss gyümölcsöt.

Sarti képek, azaz "sétálj" Sarti tengerpartján, utcáin.

Összefoglalva Sarti ideális aktív és passzív nyaraláshoz egyaránt. A pihenni vágyók egész nap strandolhatnak, a bátrabbak még búvárszemüveggel több kagylót is gyűjthetnek. A mozgalmasabb nyaralást kedvelők nemcsak Sartit fedezhetik fel, hanem fakultatív program keretében Thessalonikit, az Athos félsziget csodálatos kolostorait hajóról is. Vagy egyénileg akár busszal akár egyéb más eszközzel a Sarti környékét is.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!