Thassos - Görögország

Közeli látnivalók

Thessaloniki
Kavala

greekland.hu


Thassos a "zöld sziget"


szöveg és képek Rudiandi

A szigetről általában:
Görögország legészakibb szigete Thassos, melynek szinte kerek formája van. Időjárás szempontjából nagyon kedvező azok számára, akik nem szeretik a nagy forróságot, mert itt a legnagyobb forróság is elviselhetőbb, nincs az a kimondottan tikkasztó hőség. Talán ezért is van, hogy egész nyáron szép zöld a sziget, és nem ég ki rajta minden. A sziget középső részét hegyek alkotják, melyeket fenyvesek, szelídgesztenye-, és platánfaligetek, pineaerdők borítanak. Legmagasabb pontja az Ipszarió hegy, melynek 1204 m magas csúcsáról igen szép látvány tárul elénk. A mintegy 90 km hosszú parti út mentén szinte mindenhol vannak fürdésre alkalmas öblök, és kiépített strandok. Sajnos a szigetet úthálózat nem szeli át, ezért mindenhova a parti útról lehet eljutni, de igazán nagy távolságok nincsenek, ezért érdemes felkeresni a hegyi falvakat is, mint Pl: Theologos, Kastro, Prinos, Potamia, Rachoni.

Megközelíthetőség, közlekedés:
A Thassos szigete megközelíthető szervezetten, utazási irodán keresztül és egyéni úton is. Egyénileg a Szerbia-Macedónia-Görögország útvonalat javaslom, főleg mióta a Macedónok eltörölték a vízumot. A Görög határ/ Evzoni/ után Thesszaloniki felé, majd a körgyűrűn Kavala irányáb az épülő autópályán, mely belecsatlakozik a 2-es útba egészen Kavaláig kell menni. Innen komppal lehet átkelni a szigetre Ormosz Prinuba. Ez a hajóút kb másfél óra. Átkompolni még lehet Keramotiból is. Innen 35-40 perc a hajóút, és a sziget fővárosába Limenászba lehet átjutni. A szigeten van lehetőség autó és motor bérlésére, de buszjáratok, és taxik is közlekednek, valamint igénybe lehet venni a stoppolást is, mellyel lehetőségével igen sokan élnek.

Városok, látnivalók, strandok: /a teljesség igénye nélkül/

Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete
Limenász, a Thassos fővárosa. Ide érkeznek a kompok Keramotiból. Szerte a városban, a mai városba beépítve találhatóak a romok. Szinte bármerre sétál az ember, a legváratlanabb helyeken is beleütközik egy antik maradványba. A kikötőtől jobbra, egy domboldalon található, szép zöld környezetben az ókori színház elég jó állapotban fennmaradt romjai. A romok a város területén mindenhol ingyenesen tekinthetőek meg. A város sétálóutcájában nagyon sok ajándékbolt, ékszerüzlet, supermarket, ruházati boltok találhatóak. A tengerparton tavernák, önkiszolgáló éttermek találhatók. Mi itt csak sétáló gyrost ettünk, ennek ára 1,50-1,80 euró. A városnak nem nagy strandja van, amely a kikötőtől jobbra helyezkedik el. Ez homokos, aprókavicsos strand, napernyő ás nyugágyak bérelhetőek.

Makriammos: kimondott üdülőfalu, sorompóval és portaszolgálattal. Bungallók bérelhetőek. Mindegyikhez a parton tartozik napernyő és nyugágy. Van kosárlabda pálya, úszómedence bárral, WC, édesvizű zuhanyozó és egy pici sziget. Annak, aki nem itt lakik, belépőt kell fizetni, ami 1,20 euró volt 2005-ben.

Görögország. Thassos szigete Görögország. Thassos szigete Görögország. Thassos szigete

Görögország. Thassos szigete Chrisi Ammoudia és Chrisi Akti: igazi üdülőfalvak tavernákkal és üzletekkel. E két falu közötti rész a Golden Beach, mely igazi homokos parttal rendelkezik. Napernyő és napágy itt is bérelhető. Ezeken a településeken vannak kempingek is, akik sátorral indulnának útnak.Kinira: igazi jelentőségét a mellette található Paradise Beach adja. Igazi finomhomokos, szinte sivatagi jellegű parttal, büfével, WC-vel, zuhanyozóval és bérelhető napernyővel, napágyakkal. Igaz, hogy megközelítése igen kalandos, mivel a parti útról igen meredek, homokos út vezet lefele, amit nem igazán 2 autónak találtak ki, de vannak kialakított félreállók, hogy időnként lehessen haladni is. Tipikus 2 kecske esete, ha egyik se áll félre, akkor senki nem halad.

Görögország. Thassos szigete, nyaralás Görögország. Thassos szigete, kiniara Görögország. Thassos szigete, Kiniara

Aliki: szerintem ez maga a csoda. A parti útról letérve egy barátságos, igen festői öböl található, melynek homokos-kavicsos partja igen keskeny, de egy kis sétával az öböl másik oldalán található egy sziklásabb partszakasz is.
Ha fürdőzés közben egy kis történelemre támad kedvünk, rövid sétával elérhetjük egy templom és 2 bazilika romjait, valamint kisétálhatunk az ókori márványbánya romjaihoz, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az öbölre. Itt is vannak bérelhető házak, mely igen régiek, és a régi halászházakra emlékeztetnek, de belülről teljesen modern felszereléssel bírnak /parabola, fürdőszoba, stb..

Görögország. Thassos szigete, nyaralás Görögország. Thassos szigete, Aliki Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete Görögország. Thassos szigete

Archangelosz Kolostor: ez egy apáca kolostor, amelynek a megtekintése, mert csak azért is említésre méltó, mert a kolostor kertjéből a kilátás leírhatatlan, és szavakkal nehezen kifejezhető. Nem nagy, igen gyorsan körbe lehet nézni. Van egy kis ajándékbolt, ahol az apácák által készített kézműves termékeket árulják. Ingyenesen megtekinthető, de mint az Görögországban megszokott, csak a megfelelő öltözetben.

Psili Ammos: csak a strandja miatt jelentős. Igazi homokos strand, nagyon jó kis tavernával és büfével. Egész nap szól a zene, és a fiatalok már napközben is buliznak, vannak napernyők és napágyak. Nekünk ez volt a kedvenc helyünk. Minden nap ide jártunk fürdeni.

Görögország. Thassos szigete Görögország. Thassos szigete

Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete
Potos: na erről bővebben, mivel ez volt a központunk, itt laktunk 2 hétig. Szóval nagyon jó választás volt. Olyan helyet szerettünk volna, ami csendes, lehet pihenni, de azért este legyen élet, lehessen sétálni, nézelődni. Ez bejött, mivel Potos pont ilyen hely. Az apartmanunk az Irini apartman volt. A tengertől kb 2 perces sétára található, nagyon korrekt apartman. 2 szobás, 2 erkélyes, fürdősszoba-WC-s. Az egyik szoba a háló /2 ágy, 2 éjjeliszekrény, fésülködőasztal székkel, dohányzóasztal, beépített szekrény/ a másik a konyhával egy légtérben /2 ágy, 2 fotel, dohányzóasztal, jól felszerelt konyha/. Mindkét erkély tengerre néző. Törölközőt adnak, személyenként 2 db-ot, és az ágyneművel együtt 3 naponta cserélik, és takarítják is a szobát. A melegvizet bojler biztosítja, tehát folyamatos a melegvíz ellátás. A szemben lévő apartman medencéjét ingyenesen lehet használni. /mi nem tettük, ha már van tenger, minek a medence, azt itthon is lehet. Szóval az apartman nagyon bejött, mivel nagyon csendes helyen volt, de 5 perces sétával a város központjában voltunk, ahol pezsgett az élet. Este lezárták a kikötőhöz vezető utcákat, és sétáló utca lett a város központja. Itt aztán minden megtalálható: tavernák, bárok, üzletek kavalkádja, autó és motor kölcsönző helyek, szupermarketek, pék, cukrászda, mini vidámpark. Azaz minden, ami egy gondtalan, vacsorázós, sétálós, nézelődős estéhez kell. Éttermek közül kiemelném a mi 2 kedvenc helyünket. Az egyik a Hakuna Matata, amely a főutcán a sétálóutcától jobbra található. Nagy adag, és olcsó ételek, főleg grillezett húsok, saláták. Vacsora 4 személyre, itallal 35-40 euró. A másik a Cassa di pizza, a sétálóutcában. Főként pizzák és tésztafélék, de a helyi specialitások, halak, tengeri herkentyűk is megtalálhatóak az étlapon. Korrekt árak, gyors kiszolgálás 4 főre átlagban 40 eurós számla. Viszont nem ajánlom a Posseidon nevű tavernát, mert mi megjártuk vele. Először is nem azt hozták ki amit rendeltünk, aztán 1 órát vártunk, hogy megkapjuk, azt amit kértünk, ami ráadásul hideg volt, és mindez 60 euróért. De lehet, hogy csak nekünk nem volt szerencsénk. Vacsora után, ha még belénk fér érdemes megkóstolni egy igazi utcai krepest, azaz óriás palacsintát. 1, 50 euró, egy sima töltelékkel, de ha kérsz még bele, akkor 20 centért raknak bele többféle tölteléket is. Egyes helyeken sós változatban is árulják, sajttal-szalámival-paradicsommal. Találhatóak még gyors éttermek is, olcsó és bőséges kínálattal. A városi strand igen hosszú, az egész várost végig kíséri. A kikötőnél homokos, az apartmanunk fele inkább köves, majd inkább kavicsos. Napernyők a homokos résznél vannak és fogyasztás ellenében lehet őket igénybe venni. Őszintén megmondom, hogy egyetlen egyszer fürödtünk itt, inkább mindig átmentünk Psili Ammosra. Ebből a városból vezet fel az út Theologosba.

Theologos: régen ez a falu volt a Thassos szigetének fővárosa. Nagyon sok, a régi időkből fennmaradt lakóháza van. Igazi szűk kis utcácskák, amelyek felfedezésre, barangolásra csábítják az embert, és ha kellőképpen elfáradtunk beülhetünk egy igazi hegyi tavernába, ahol a lábunk alatt hatalmas mélységek vannak.

Pefkari: kis üdülőfalu, tengerpartjáról átlátni Limenáriába.

Limenária: régen érckikötő volt, ma már üdülőhely. Sok taverna, és boltok sokasága várja az ide látogatót. Nagyon finom sétáló gyrosok kaphatóak 1,50-1,80 euróért. Főleg este érdemes felkeresni, mert ilyenkor van élet. Strandja homokos, a város végében található.

Görögország. Thassos szigete Görögország. Thassos szigete Görögország. Thassos szigete
Görögország. Thassos szigete Görögország. Thassos szigete

Ormos Prinou: ide érkeznek a kompok Kavalából. Partjainál fúrótornyok emelkednek ki a vízből.

Egyebek:
A fent említett strandokon kívül természetesen nagyon sok helyen találunk fürdőzésre alkalmas öblöket, partszakaszokat, de 2 hét sem elég, hogy az ember felfedezze mindet. Ajánlom mindenkinek, aki nem autóval megy, hogy béreljen járművet, és ne legyen rest, minden kis csalogató leágazásnál letérni az útról, mert minden út végén egy újabb csoda várja. Vízi sportokra szinte minden parton van lehetőség. Motorcsónak és Jetski bérlésére szintén. Az árakról általában elmondhatóak, hogy nem drágábbak, mint bárhol Görögországban, de az nem igaz, hogy az itthoni árakhoz hasonló, mert annak kb másfél-kétszerese, de ez az egész országra igaz.

FelKözeli látnivalók

Thessaloniki
Kavala
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!