Makrigialos - Görögország


Makrigialos


Apartmanok Makrigialoson | Fakultatív programok | Szállás ajánlatok

Makrigialos Görögország északi részén Pieria tartományban, Thesszalonikitől 40 km-re és Katerinitől 20 km-re található, kicsiny kb. 2000 főt számláló, igazi hamisítatlan görög halászfalú. Két sziklaszirt közé zárt hosszú, fokozatosan mélyülő szabad strandja homokos. Nagyon tiszta! Nemhiába lobog a part közepén a nemzetközi elismertséget jelző kék zászló.

Makrigialos tenger Makrigialos parti sétány

Makrigialos neve hosszú partot jelent, melynek jellegzetes öbölvonulatait - a legtöbb fényképen is szereplő – sárgás homokkősziklák választják el. Az ide utazókat tiszta levegő, festőien szép zöld természet, lassan mélyülő tengerpart csábítja, mely mentes az üdülőhelyek megszokott zsúfoltságától. Hosszú, finom homokos szabad strandjainak sokasága napernyőkkel, nyugágyakkal, zuhanyzóval, öltözőfülkével, rendelkezik.

Makrigialos tenger Makrigialos

Érdekes színfolt Makrigialoson a pénteki heti piac, mely nagyon kedvelt az idelátogatók körében.

A tenger parti úton végigsétálva idilli, gyönyörű színvilágban pompázó környezetben meglátogatható a dicső Pydna, melynek romjai őrzik a múltat. Bizánci emlékként néhány feltárt falmaradvány áll a szirten. A valamikori nagytiszteletű város egyedüli kikötője volt Makedóniának egészen Thesszaloniki megalakulásáig. Kiemelkedő jelentőséget foglalt el, ez a terület volt a színhelye az utolsó római és makedón összeütközésnek, melynek során Görögország véglegesen behódolt a rómaiaknak i.e.168-ban.

Makrigialos szikla


Busai Anikó Leírása

Makrigialos Görögországban, a magyarok által jól ismert Olymposi Riviérán található. Nem annyira ismert talán, mint Paralia, bár a közelében helyezkedik el. Thesszalonikitől kb.50 km-re délre, Paraliától kb. 10 km-re található. Makrigialos egy nyugodt, csendes halászfalu, ahol a helyi lakosok még ma is jobbára halászatból, kagylótenyésztésből élnek, mint turizmusból. Találhatók ott dohány, gyapot- és kiwiültetvények is, amiből látható, hogy a helyi lakosok nemcsak az idegenforgalomra vannak berendezkedve.

Ennek ellenére nagyon barátságosak, és kedvesek az idelátogató vendégekkel. Könnyen barátkoznak, és mindenkit próbálnak megismertetni a helyi szokásokkal, a görög mindennapokkal.

Nagyon sok öböl várja fürdőzőket, mindenki kedve, igénye szerint választhat közülük. (Aphrodité Beach, Pydna Beach, Venus Beach, Pyrgos Beach, Robinson Beach, Agiannis Beach).

Némelyik öböl talán nem kristálytiszta vizű a helyi kagylótelepek miatt, de a zavaros víz ellenére azok is alkalmasak a fürdőzésre. A partok homokosak és a víz lassan mélyül, úgyhogy biztonságos a fürdőzés.

A közelben, gyalogosan is megközelíthetőek a pydnai romok, amik Nagy Sándor hadjárataiból ismertek. A romok alatt található partszakasz szintén hangulatos szabad strand, ahol a vendégek kényelmét tavernák biztosítják, kihelyezett nyugágyakkal, napernyőkkel, amiket fogyasztás ellenében lehet használni. Az aktív pihenést kedvelők részére strandröplabda is biztosított.

Makrigialos partján hangulatos tavernák, discók, bárok találhatók, melyek egész nap a vendégek rendelkezésére állnak.

Érdekesség, hogy a görög halászok életét közvetlen közelről figyelheti meg a turista, mivel a parton kötnek ki hajóikkal, és onnan indulnak a halászatokra és a kagylószedésre egyaránt. Néha, ha a vendég összebarátkozik némelyik halásszal, akár el is lehet kísérni őket, egy-egy ilyen útra.

Makrigialoson, mivel nem kimondottan üdülőfalu, nem sok ajándéküzlet található, ami van azok a falu főutcájában helyezkednek el. Ott látható egy hangulatos tér, és a templom, ami központi szerepet játszik a helybéliek életében.

Vannak pékségek, ahol reggelente nagyon finom, friss kenyér, és péksütemények kaphatók, amit naponta házhoz is szállít a „kenyeres” autó.

Az egyik supermarketben, ami egyben ajándéküzlet is, lehetőség van robogó- és squadok bérlésére is!

Minden pénteken hetivásár van Makrigialosban, ahol a zöldségeken, gyümölcsökön kívül halat és ruhaféléket is árulnak. Nagyon kedvelt látványosság a turisták körében, a helyieknek pedig jó bevásárlási lehetőség.

Makrigialos közelében található egy sólepárló, ahol a tiszta, sós levegő jótékony hatásán kívül, lehetőség van iszappakolás igénybevételére is. Ez igen közkedvelt program az ott nyaraló vendégek körében. Ott is van lehetőség fürdőzésre is, igen tiszta, viszont teljesen természetes környezetben. Többségében görögök járnak ide, de szívesen látják az idelátogató turistát is. Az itt található iszap nagyon jó hatással van a mozgásszervi betegségekre, és a bőrre egyaránt. Külön érdekesség, hogy a tengerben itt található tengeri szivaccsal lehet ledörzsölni a bőrről az iszapot! A parton rengeteg kagyló is található, lehet gyűjteni, és hazavinni emlékül.

A nyugodt, csendes pihenést kedvelőknek és a környéket megismerni vágyó utazóknak ideális nyaralóhely lehet Makrigialos!

Fel


Fel

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!