Agios Sostis - Zakynthos

Közeli látnivalók

greekland.hu


Agios Sostis


Zakynthos | Agios Sostis strandja | üzletek, tavernák | Kareta-kareta | Közlekedés, autóbérlés | Kirándulás | Szállások

Agios Sostis falva Zakynthos sziget déli részén található 12 km-re a sziget fővárosától Zakynthos-tól (Zante) és 7 km-re a repülőtértől.

Zakintos Agios Sostis map

Agios Sostis története inkább földrajzi, mint történelmi. Zakynthos szigetét több földrengés rázta meg az évszázadok során így e falut sem kímélte a természeti csapás. 1622-ben elsülyed az Agios Sostis fok. 1633-ban különálló szigetté válik a Diszkósziget. Eredeti nevén Agios Sostis sziget. Nevét a régen rajta álló templomról kapta.

Agios Sostis Diszkósziget

A diszkósziget a magyaroktól kapta ezt a nevet, de a diszkóhoz semmi köze nincs. A szigetre egy fából készült hídon keresztül juthatunk. A szigetre van belépő (4 eur/fő 2010), de a belépő beváltható a szigeten működő bárban.

Agios Sostis központjánál a strand nem túl széles homokos partszakasz. De cserébe kárpótol minket a Marathonissi azaz Teknősbéka sziget látványa, illetve a fokozatosan mélyülő tiszta tenger. A halászkikötőtől Laganas irányába sétálva egy rövid, de szélesebb homokos partszakasz még a faluhoz tartozik. Ez a rész kifejezetten kisgyermekkel érkezőknek nyújt remek fürdőzési lehetőséget. Itt a víz nagyon lassan mélyül. Sokáig be lehet sétálni úgy, hogy a víz szinte csak térdig ér.

Agios Sostis partja tengerpart

Agios Sostis mindkét partszakaszán lehet napozó ágyat bérelni, fogyasztás ellenében használni.

Agios Sostis tenger Agios Sostis vizalatti kepek

Agios Sostis központi részén szinte minden megtalálható. Üzletek, tavernák leginkább a part menti úton találhatóak. Nagyobb üzletet ugyan nem találunk, de szupermarketekből nincs hiány. Pékséget, cukrászdát sajnos hiába keresünk. Ám kenyér szinte mindig van az üzletekben. Péksüteményt egy-két üzletben és néhány apartmanban (ahol az apartman tulajok készítik) találunk.

Teknősbéka sziget taverna
Étterem csalogato Tasos taverna

Több taverna sorakozik a part menti úton. Sajnos az angol hatástól nem menekülhetünk így az angol reggeli szinte minden étlapon szerepel a görög ételek mellett. Ajánlani talán az Amoutsi tavernát lehet, itt a gyros hamisítatlan görög íz világgal rendelkezik

El Greco musaka

Agos Sostis kikötője felé sétálva szintén több taverna és bár sorakozik, igaz ezek már nem egymás mellett. Többek között a Tasos, a Bougainvillea és ahova legalább egyszer érdemes betérni az az El Greco taverna.

Agios Sostis kikötőjét érdemes megemlíteni. Ha másért nem is, de sziget legismertebb jelképe miatt. A Kareta-Kareta azaz álcserepes teknős miatt. Van egy teknős (de lehet nem ugyanaz) aki majdnem minden reggel, amikor a halászok visszatérnek, ott úszkál a hajóknál. A halászok átválogatva a napi fogást, a felesleges dolgokat a tengerbe dobják. A teknős pedig a számára megfelelő falatokat kényelmesen elfogyasztja. Ilyenkor van lehetőség a teknőst megtekinteni, fotózni.

tengeri csillag Zakynthos teknős
Kareta-Kareta teknős

Agios Sostis központjában az autó, robogó vagy bicigli bérlés egy helyen lehetséges. A Smart kölcsönzőben. Például autóbérlés 3 napra 99 euro.

autóbérlés Smart autóbérlés

A kikötőből indulnak az üvegfenekű hajók és itt lehet hajókázásra is befizetni. Van három az egyben program is. Teknős les, Maratonissi körbehajózása, Kék barlang.

Tömegközlekedés elvileg van Agios Sostis falujában. A busz menetrend ki is van táblázva, de a buszok nem mindig jelennek meg a várt időpontban. Biztos indulás Laganasból van. Oda valóban jönnek és mennek a buszok, ráadásul pontosak.

Több kirándulási lehetőség is kínálkozik. Gyalogosan érdemes felkeresni Laganast. Kiépített úton az El Greco Tavernától nem messze indul egy utca az olíva ligetek között Laganas irányába. A vízpart mellett viszont csak egy kis fürdőzéssel egybekötve tehetjük ezt meg. Van egy sziklafal, ami mellett csak a vízben tudunk elsétálni ahol a víz kb. térdig ér. Laganas után Kalamaki is felkereshető.

A La Curva (jelentése: a kanyar) egy központi elágazás Agios Sostis-nál. Itt a tábla jelzése szerint csupán 1 km-re van Lithakia. Gyalogos ez legalább 5 km-nek tűnik. De érdemes gyalog elindulni. Az olívaligetek között sétálva emelkedik az út Lithakia felé s közben érdemes letekinteni, hisz ahogy egyre magasabbra jutunk szebbnél szebb panoráma tárul elénk. Lithakia falut a temploma és a gyönyörű panoráma miatt érdemes felkeresni.

Laganas templom
A kanyar Lithakia

Agios Sostis a pihenni vágyóknak tökéletes hely. A Teknősbéka sziget panorámája, olívaligetek és a hely szelleme mindenkinek felejthetetlen élményt nyújt.

Szállások ZakynthosKözeli látnivalók

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!