Kavala


Kavala


Kavala Észak-Görögország második legnagyobb városa. Kelet-Macedónia és Kavala prefektúra fővárosa. Thassos szigetével szemben terül el 172 km-re Thesszalonikitől és kb. 80 km-re a magyarok által is kedvelt üdülőhelyektől (Stavros, Vrasna, Asprovalta).

kavala map

Kavala általában fakultatív kirándulás keretében tekinthető meg, de az eltölthető 1-2 óra nem elegendő a város felfedezéséhez. Hiszen Kavala több látványossággal is várja az idelátogatókat. Kavala városát felkereshetjük autóval vagy helyi járatokkal Stavros,Vrasna, Asprovalta üdülőhelyekről.

Kavala Kavala város
Kavala busz pályaudvar Kavala erőd

Ha valaki helyi busszal érkezik Kavala városába, akkor sétáját a buszpályaudvarról kezdi, ami a kikötőnél van a városközpontban, pár percre az óvárostól. A többi főbb látnivalók innen szintén pár perc távolságra vannak.

Kavala története az i.e. 7. századra nyúlik vissza, ekkor alapították Neapolis néven. Kereskedelmi kikötője és a Pangaion hegy gyomrában rejlő arany jelentős várossá tette a térségben.

A római korban a Via Egnatia (kereskedelmi út) egyik legfontosabb megállója. Pál apostol első európai útja Kavala városát is érintette

Kavala óvárosa Bástya
várost védő fal szák utca

A bizánci időkben a keresztény hit terjedésével a várost átkeresztelik Christoupolis névre. Ekkor épül meg a mai is szinte ép állapotában megtekinthető erődítmény, mely a barbár hordák ellen védte a várost. (belépő 2Eur/2009)

Az oszmán birodalom fennhatósága alá több mint 500 évig tartozott (1387-1912). Kavala jelenlegi neve a 15. századtól ismert. A török időkben, az erődöt megerősítették és ekkor épült a mai is látható hatalmas vízvezeték. Mehmet Ali az utolsó egyiptomi dinasztia leszármazottja Kavalában született. 1817-ben építettet imaretje vallási iskola volt, ma luxus szálloda. Szülőháza ma múzeum.

Mehmet Ali Mehmet Ali szülőháza
templom vízvezeték

Kavala a 18-19. században a dohányipar és dohánykereskedelem központja. Báró Herzog Péter magyar kereskedő 1895-ben építette saját palotájának Kavala város önkormányzatának mostani épületét.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!