Platamon vár

görögország, Platamon görögország, Platamon

Platamon vára
A Tembi út örzője
Platamon vár videó

Platamon vára egy olyan vár volt a Bizánci korban, amely elhelyezkedésének köszönhetően tudta Görögország egyik főútvonalát ellenőrizni. Azaz rálátással a Macedónia és Thesszália között vezető Tembi útra. Az ókori források segítségével az ásatások során megtalálták itt Herakliont.

A vár sokszögű fallal körűlvett, 8 bástyával erősített. A délnyugati oldalán fallal leválasztva található a fellegvár. Az ásatások során két torony és több lakóház maradványait találták meg.

A török időkben a város falait nem bontották le, mint ahogy más várakkal előfordúlt. Hanem a Törökök kijavították, megerősítették, hogy védelmet nyújtson a támadók és a kalózok ellen.

Bárki aki a 75ös úton autózik, vagy buszozik Görögországban, a Tembi-völgy bejárata elött megláthatja Platamon várát.

görögország, PlatamonPlatamon, Greece Platamon, Greece

Platamon vára megközelíthető autóval az autópályáról, a falvak közötti kisebb forgalmú utakról illetve helyi busszal. Nei Poriból a buszjegy 1,60 Eur, de lehet utazni Platamonból és Kateriniből is. A lenti buszmenetrend a várnál van kitéve, az időpontok azt jelölik amikor a buszok indulnak a kezdő állomásről pl. Katerini. (20 perc alatt ott a busz)

Meteora

Egy köves úton kell felsétálni a várhoz. A várat a falakon kívül, a falak mentén körbe lehet sétálni. Érdemes is, hiszen feledhetetlen panorámában lehet részünk.

Platamon, Greece Platamon, Greece

Platamon vára múzeum, ezért belépőt kérnek, ha be szeretnénk menni. A belépő ára 2 Eur. Érdemes korán odaérni, hiszen a vár csak 8:30 és 15:00 között van csak nyitva, cserébe viszont minden nap.

Platamon, Greece Platamon, Greece

A váron belül sajnos sok látnivaló nincs, bár egy kis fantázia és máris másabb a látvány. Ám a falakon még pazarabb látvány vár ránk. Találunk néhány ház és templom maradványt, egy kissé megfáradt csövű ágyút, melyen valódi dátum is olvasható, 1635.

Platamon, Greece Platamon, Greece
Platamon, Greece Platamon, Greece

A fellegvár vagy nevezhetjük belső várnak is egy üres terület, a toronyba sajnos bemenni nem lehet. De a kapun ahol bejutunk ide egy fotót megérdemel.

Platamon, Greece

A kijárat felé sétálva a váron belül található Agios Paraskevi templomot találjuk, amely még most is működik. Innen nem messze talál pár makettet, amelyek a vár közelében talált a hegy oldalába vájt sírokat eleveníti fel.

Platamon vár képek

A lényeg, hogy aki közelbe nyaral mindenképpen látogasson el ide, a közelben nyaralóknak ajánlott is. Platamonból gyalog is megközelíthető a vár. Babér- és füge-fák, gyönyörű öblök, a tengerbe lógó hal taverna, az olimposzi jéghideg nektár (forrásvíz) és még sok érdekesség vár azokra, akik gyalog is megteszik ezt az utat. Rengeteg élménnyel lehet gazdagodni.

Platamon, Greece Platamon, Greece
Platamon, Greece Platamon, Greece
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!