Trikala - Dimos Koziakis


Trikala - Dimos Koziakis


Pyli | Elati | Vrontero | Kalogiroi | Pertouli | Neraidochori | Pyrrha | Kalambaka | Meteora

Theszáliában található Trikala prefektúra, területe 3376 négyzetkilométer, lakossága mintegy 140.000 fő. Területének mintegy 2 / 3-a hegyes, és csak 20%-a lakott. Mindazonáltal az itteni görögök mosolygósak és vidámak. Központja Trikala, a második legfontosabb város a thesszáliai síkságon. Az ókorban Trikki néven nevezték, itt született Asklepios.
A Litheon folyó szeli ketté Trikala-t, amely egy különleges varázst ad a városnak. A Litheon, mellékfolyója a Penaeus. A két városrészt elválasztó folyó felett hidak sorakoznak, a legszebb talán az összes közül egy fém híd, amely a 19. században épült francia mérnökök által. A Koursoum Dzsámi a város déli bejáratánál van. Trikala egyik legimpozánsabb iszlám emléke, jelenleg kiállítás működik benne.

Koziakas önkormányzat falvai

Pyli - Kapu
Amint a neve is mutatja, a kis falu kapu, a hegyi út bejárata Koziaka lejtőin. A falu maga nem annyira érdekes, de körülötte a táj változatos, gyönyörű. Közelében folyik az Itamos folyó. A falutól kicsit távolabb látható egy gyönyörű ívelt híd a Portiati. Látványosan kidolgozott híd 1514-ben épült. 800m magasságban Pylin kívül fekszik a Szent Bessarion kolostor. Érdemes felkeresni, hogy megcsodálják a három emeletes épület. A kolostor könyvtárában ritka kéziratok vannak.

Elati - Fenyő
Bár az út a Pylitől Elatiig viszonylag rövid, a végtelenül kanyargó hegyi út azt a benyomást kelti, hogy valamivel hosszabb, mint a valóságban. Elati vagy ahogy a helyiek hívják Tyrana, központi település. Ebben a faluban található a legtöbb turista. Más szóval, Elati több szállás lehetőséggel rendelkezik. Elati ma egy viszonylag új település. Újjá épült pusztulása után mikor a régi Elatis-t a németek 1943-ban elpusztították.
A faluból Arkoudotrypa csúcsa látható 1.600 méter magason. Érdemes ellátogatni a Arkoudotrypas barlangba is. Továbbá Elati közelében öt különböző sípálya is található.

Pyli Elaty

Vrontero -Viharos
Ez a falu egy gyönyörű helyen fekszik. Két folyó emeli szépségét a Portiati és a Tzormpano. Vrontero azon hegymászók kiinduló pontja, akik a Koziaki csúcsára készülnek. Azonban ha nem szeretjük a fárasztó túrákat, akkor a környező erdők alkalmasak rövid sétákra. Vronteroban a gyűltek össze a görög forradalom során a thesszáliai szabadságharcosok. A fegyverek zajától zengett az egész környék, innen kapta a falu a nevét.

Kalogiroi
Kalogiori gesztenyefák és fenyők között megbúvó hegyi falu. Azt mondják, hogy Asklepios az ókor híres orvosa itt gyűjtött különböző gyógynövények a hegy lejtőin. Még ma is, ha a falu környéken sétálunk találunk több különböző gyógynövényt. A helyiek is gyűjtik személyes használatra vagy eladják őket. Palaiokastro a falutól nem messze található régi várrom, talán ez volt az Aithikon királyság.

Pertouli
Itt lehetőség van íjászatot tanulni vagy lovagolni. Pertouli is egy sí központ, de nem olyan nagy, mint Elati.

Neraidochori
Neraidochori (Veternik) 1140 méteres magasságban található és 300 lakosa van. A téli hónapokban, főleg fakitermeléssel foglalkoznak. A falut többször elpusztították a törökök, legutóbb a németek 1943-ban. Neraidochoritól mintegy 2 km-re van az Agia Paraskevi kolostor.

Neraidochori

Pyrrha
Pyrra a 1056 méter magasan fekszik, lakosság mintegy 15 fő. Azt mondják, hogy nevét az epirusi Pyrrhus királyról kapta. A falu körüli hegycsúcsok az Avgo, Tsouma és a Chaméno. A régió különösen gazdag barlangokban, melyekben a földalatti vízesések vannak.

Kalambaka - Erős vár
A Meteora kolostoraihoz való feljutás kiindulópontja. Mintegy húsz percre van Trikala-tól. Kalambaka név viszonylag új, sokan ismerik a régi nevét: Stagi, amely továbbra is megtartotta püspöki címét (Metropolitan Stagi és Meteoron). Kalambaka nevét a török hódoltság idején kapta, azt jelenti: Erős vár.

Kalambaka

Meteora
Egy világszerte híres hely, a táj egyedülálló, Kalambaka fölé magasodó meredek sziklák tetejére kolostorok épültek. A 11. században jelentek meg itt az első remeték, akik barlangokban élték sajátos életüket.
Idővel 24 kolostor jött itt létre és létrehozott egy szerzetesi közösséget. Miután a kolostorokat 1550-ben feldúlták a szerzetesek száma csökkent, de nem teljesen szűnt meg. Ma csak 6 kolostorok működik itt. Ezek a Megalo Meteoro, a Varlaam kolostor, Agios Stefanos, a Moni Posanis, Agia Triada és Agios Nikolaos.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!