Meteora

görögország,meteora görögország, meteora

Meteora
Ég és föld között
Meteora középgörögországban, Kalambaka közelében fekszik. Ott ahol a Pinos folyó a Thesszáliai síkságra ér. Hatalmas kőszikla erdő tárul elénk. Kialakulásukat a tudósok úgy gondolják, hogy valamikor 60 millió évvel ezelött egy tó ált a Thesszáliai síkságon, ami utat tört magának a Tembi völgyön keresztűl a tenger felé. Ám a víz ereje igen nagy és eme kősziklákat hagyta maga után, amit még a késöbbi korok időjárása alakított mostani formájára.

Thesszália már az ókorban lakott és ismert terület volt. Itt élt Asklepios az ókori Görögország híres orvosa. görögország, meteora, kolostor Itt alapította Asklepiont, ahol kezelte betegeit. Maga meteora sziklái elösször a 11. században láttak szerzeteseket akik barlangokban, menedékházakban éltek. Megfelelő helynek gondolták az isteni megvilágosodáshoz. Még ugyanebben a században történt, hogy egy szerzetes, Athanosis jött a meteorákhoz. Ő alapította meg az első kolostort 413m magasan Kalambaka fölött (613m). Ő a sziklát "Meteora" névvel illette, azaz "levegőben". Ugyanis úgy tünt mintha a föld és ég között lebegett volna. Azóta nevezeik e helyet Meteorának

Athanosis egy kápolnát és néhány remeteházat rendezett be. 14 szerzetest magaköré gyűjtött a környezző sziklálról és egy közösséget alapított. Ő tette le a kolostori élet alapjait.

Ezekután csak úgy növekedett a közösség, több kolostor is épült. Kívülről egyszerű, belülről gyönyörűen díszített kupolákkal.

A külömböző korok uralkodói, melyek Thesszáliát vonták fenhatóságuk alá, a Meteora kolostorszervezet úgynevezett függetlenségét meghagyták.

Ám a 17. századtól Meteorába a kolostori szervezet lehanyatlott, kevesebb lett a szerzetesek száma.

Ma hat kolostort laknak szerzetesek:

  • Tis Metamorfosis
  • Szt. Varlam
  • Szentháromság
  • Szt. István az első vértanú
  • Szt. Nikolas Anapafsas
  • Tousanou

Meteora, Varlam kolostor Meteora, Agios Stefanos kolostor


görögország, meteora, ikon Elképzelni nehéz, hogy is néz ki e csodálatos hely. A képek a videóanyagok nem tudják azt az érzést visszaadni amit ott érzel. Szóval Meteorát érdemes felkeresni, felfedezni.

Kalambaka városában a Meteorák lábánál találunk két ikonkészítő műhelyt. Itt lehetőség van belekukkantani az igazi Ikonkészítő mesteremberek munkáiba. A kézzel készült ikonok a legdrágábbak, de a legszebbek is. Érdemes legalább csak megtekínteni az ikonokat, ha ügyesek vagyunk a mi Szent Istvánunk ikonját is megtalálhatjuk. Vásárolni lehet, érdemes, de nem feltétlenűl olcsó árakkal találkozunk. Ha fakultatív program keretén belül keressük fel a Meteorát, akkor legtöbbször tombolahúzás a buszokon. Ha valaki vásárol az ikon boltban, az részt vesz a buszon rendezett nyereményjátékon. Általában ikonokat, kisebb csecsebecséket lehet nyerni.

Meteora, Ikon készítő Meteora,  Ikon készítő
Meteora, Ikon készítés Meteora, Ikon

A kolostorokba belépés fedett vállal, fedett térdel, a hölgyeknek hosszú szoknya kötelező. Az utóbbit egy strandkendő tökéletesen helyettesíti vagy a kolostorok bejáratánál kihelyezett szoknyákat lehet igénybe venni. A belépő a kolostorokba 2Eur, ez évek óta nem változott.

Kalambaka közelében kempinkezési lehetőség van, a sportolni, kirándulni vágyóknak 1 éjszakát minimum ajánlok, mert a gyönyörű természeten, és tájképeken kívűl még a romos kolostorokat is felkereshetjük.

Meteora Meteora
Meteora Meteora


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!