magyar - Greekland.hu English - Greekland.hu German - Greekland.hu Greece - Greekland.hu Romanian - Greekland.hu Slovak - Greekland.hu Serbian - Greekland.hu

Görög ételek receptjei

Görögországi finomságok

ételek, italok, receptek


Rakott padlizsán - Mussaka Pita Gyros Csirke szuvlaki - kotopoulo souvlaki
Hagymás, paradicsomos hússzelet - stifado Pörkölt görögösen - taskebap Joghurtos, fokhagymás uborkasaláta - tzatziki Görög saláta - horiatiki
Görög alaptészta - phyllo Fahéjas- mandulás sütemény - baklava Görög fánk - loukumades Grízes sütemény - halva
Spenótrétes - spanakopita Sajtos rétes - tyropita


Rakott padlizsán - Mussaka görögország, görög, ételek, Muszaka
Hozzávalók:
4 padlizsán,
só,
olívaolaj a sütéshez,
10 dkg barnarizs,
40 dkg paradicsom,
1 fej vöröshagyma,
3 ek. aprított petrezselyem,
1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma,
bors,
görögország, görög, ételek, Muszaka 2 ek. napraforgómag,
5 dkg ribizli,
10 dkg feta sajt
A szószhoz:
10 dkg finomliszt,
5 dkg vaj,
4 dl tej,
5 tojás + 1 sárgája,
30 dkg kefalotiri vagy feta sajt,
só, bors

Elkészítés:

A padlizsánokat hosszában vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk fél órán át, majd lecsöpögtetjük. Egy serpenyoben 10-15 percig pirítjuk olajban a padlizsáncsíkokat, majd kiszedjük és papírtörölközővel leitatjuk. A rizst megmossuk és megfőzzük, leszurjük, és összekeverjük a hámozott, feldarabolt paradicsommal, finomra vágott hagymával, petrezselyemmel, olívaolajjal, fokhagymával, sózzuk és borsozzuk. Lassú tuzön addig fozzük, míg a leve elpárolog (kb. 10 perc). Levesszük a tuzrol, belekeverjük a napraforgómagot, ribizlit és a sajtot, majd félretesszük. A szósz elkészítéséhez a vajat megolvasztjuk, apránként belekeverjük a lisztet, hogy sima masszát kapjunk. Fokozatosan hozzáadjuk a felmelegített tejet, vigyázva, hogy ne c somósodjon be, és lassan felforraljuk, míg besurusödik. Levesszük a tuzről, beletesszük a tojásokat, a sajtot, sózzuk, borsozzuk. A sült padlizsán felét egy tepsi aljára terítjük, egyenletesen elosztjuk rajta a rizses keveréket, majd befedjük a maradék padlizsánnal. Tetejére öntjük a suru sajtszószt, majd sütőben 35-40 percig sütjük.

Fel


Pita kenyér
Hozzávalók:
3 ek. száraz élesztő,
1 teáskanál porcukor,
3 1/2 dl meleg víz,
1 kg kenyérliszt,
2 teáskanál só,
6 ek. olvasztott vaj (kb. 12 kenyérhez szükséges mennyiség)

Elkészítés:

Kb. 2 dl vízben feloldjuk a cukrot és az élesztőt, lefedjük és meleg helyen 15 percig állni hagyjuk. A sót belekeverjük a lisztbe, mélyedést formázunk a közepére és belelöntük az élesztős keveréket, a maradék vizet és az olvasztott vajat. Addig keverjük, míg ragadós tésztát kapunk. Lisztezett deszkára tesszük, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy simává és puha állagúvá tudjuk gyúrni. Letakarjuk és meleg helyen másfél órát kelesztjük. Újra átgyúrjuk, és megint 20 percig pihentetjük. 12 egyenlő részre osztjuk, és nem túl szorosan, kilisztezett sütőlemezekre tesszük, majd újabb fél órán át pihentetjük, kicsit ellapítjuk, formázzuk. A sütőt elomelegítjük 240 C fokra, 3-5 percre a sütőbe tesszük a kenyereket (megdagadnak), majd a középső sütorácsra helyezzük őket, ahol további 5 percig sütjük, míg barnulni nem kezdenek. Melegen tálaljuk.

Fel


Gyros Görögország, görög, ételek, Gyros, pitában
Hozzávalók:
1 kg apró darabokra vágott hús
(általában kecske vagy bárányhúsból készítik)
2 apróra vágott hagyma
2 csésze kemény reszelt sajt 3 tojás 1 csésze olvasztott vaj
só, bors 1 marok apróra vágott petrezselyemzöld
2 lk paradicsompaszta
3 cikk fokhagyma
1 kiskanál zöldmenta 1
1/2 csésze olívaolaj
1/2 kg réteslap (vagy pita)
Elkészítés: 1. A felhevített olajon megfuttajuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Miután kifehéredett és felitta a levet amit enged, hozzáadunk egy pohár vizet, a petrezselymet, a paradicsompasztát, a fokhagymát, a zöldmentát és addig fozzük lassú tüzön amíg felissza a levét. Sózzuk, borsozzuk.
2. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és hozzáadjuk a langyossá hutött húsos masszához, ízesítjük.
3. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az elso réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ilymódon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.
4. A tetejét megkenhetjük tojássárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszeruen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütoben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielott kivennénk meggyozodünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.

Fel


Csirke szuvlaki - kotopoulo souvlaki

Hozzávalók:
1 1/2 kg kicsontozott, lebőrözött csirkemell,
1/2 dl citromlé,
1/3 dl olívaolaj,
2 ek. oregánó,
só,
8-12 kis nyárs

Elkészítés:

Vágjuk fel a csirkemellet hosszú, 3 cm széles csíkokra és szúrjuk fel a nyársra. Egy lapos serpenyőben (melybe beleférnek a nyársak), keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet és az apróra vágott friss oregánót, majd öntsük rá a keveréket a felszúrt csirkemell-csíkokra. Sózzuk ízlés szerint és legalább két órára tegyük hutőbe, hogy a fuszerek aromája átjárja a húst. Forró grillen vagy öntöttvas-sütőlapon süssük meg, folyamatosan forgatva és páclével locsolgatva. Körülbelül 10 perc alatt elkészül, a nyárssal együtt tálaljuk, forrón. Tipp: A csirkét kis darabokra vágva húzzuk nyársra, majd sütés után húzzuk le róla és pitába töltve tálaljuk kockára vágott paradicsommal, uborkával és hagymával. Tipp: Bármilyen más húsból elkészítheto.

Fel


Hagymás, paradicsomos hússzelet - stifado

Hozzávalók:
1 kg borjúlapocka,
1 hagyma,
1 1/2 dl száraz vörösbor,
1 1/2 dl olívaolaj,
4 érett paradicsom,
1 ek. paradicsompüré,
1 babérlevél,
só,
1 kg gyöngyhagyma

Elkészítés:
Pirítsuk meg a borjúlapockát az olívaolajban, adjuk hozzá a hagymát, és mikor üvegesre pirult, öntsük fel a vörösborral. Adjuk hozzá a hámozott, apróra vágott paradicsomot, egy kevés vízben feloldott paradicsompürét, a fuszereket és 1/2 dl forró vizet. Fedjük le és lassú tuzön pároljuk 1 1/2 órán keresztül. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát (a nagyobbakat vágjuk félbe), és főzzük még egy órát. Tipp: Ízesíthetjük még fokhagymával és rozmaringgal.

Fel


Pörkölt görögösen - taskebap

Hozzávalók:
1 kg hús,
1 fej hagyma,
1 l paradicsomszósz,
2 teáskanál cukor,
olívaolaj,
só,
bors,
oregánó

Elkészítés:
Vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olajon egy lábosban. Adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk meg minden oldalán. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a cukrot, a paradicsomszószt és ugyanannyi vizet. Főzzük addig, míg a hús megpuhul (legalább 1 óra). Rizzsel vagy sültburgonyával kínáljuk.

Fel


Joghurtos, fokhagymás uborkasaláta - tzatziki

Hozzávalók:
1 kg uborka,
1 csokor snidling,
friss bazsalikom és tárkony,
4 dl joghurt,
só,
kevés borecet vagy citromlé

Elkészítés:
Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk egy órát, majd leszurjük. Finomra vágjuk a zöldfuszereket, belekeverjük a joghurtba, és ha nem elég savanyú, borecettel vagy citromlével ízesítjük. Belekeverjük a leszurt uborkát, és lehutve tálaljuk. Tipp: A nálunk kapható joghurt közel sem olyan suruségu, mint a görög. Ha a salátát túl hígnak találjuk, bármilyen ízesítés nélküli tejszínes krémsajttal suríthetjük.

Fel


Görög saláta - horiatiki

Hozzávalók:
50 dkg paradicsom,
50 dkg uborka,
2 lilahagyma,
1 kis fej káposzta,
1 fej saláta,
2 paprika,
2 sárgarépa,
25 dkg feta sajt,
oregánó,
só,
1 citrom leve,
olívaolaj

Elkészítés:
Megmossuk a hozzávalókat, csíkokra vágjuk a káposztát és a salátát, felkockázzuk a paradicsomot, az uborkát, és a paprikát, karikára vágjuk a hagymát, lereszeljük a répát. Öszekeverjük a feldarabolt zöldségeket, meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal, ízesítjük sóval, oregánóval és a tetejére szórjuk a feldarabolt feta sajtot.

Fel


Görög alaptészta - phyllo

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
1 kávéskanál só,
4 ek. olívaolaj,
2 tojás,
1/2 pohár víz

Elkészítés:
A phyllo hajszálvékonyra nyújtott tészta, melyet édes és sós sütemények elkészítéséhez egyaránt használnak. A lisztet deszkára halmozzuk, közepébe mélyedést vájunk és beleütjük a tojásokat, beleöntjük a vizet, az olívaolajat, és tésztává gyúrjuk. Fél órát pihentetjük, kisebb adagokra osztjuk, és hajszálvékony lapokra nyújtjuk. Tipp: A phyllo tészta réteslappal helyettesíhető.

Fel


Fahéjas- mandulás sütemény - baklava

Hozzávalók:
másfél adag phyllo,
50 dkg mandula,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 ek. cukor,
20 dkg vaj,
késhegynyi orölt fahéj és szegfuszeg

Szirup:
45 dkg cukor,
4 dl víz,
1 citrom leve

Elkészítés:
Hat, olvasztott vajjal külön-külön megkent phyllolapot teszünk egymásra. A darált mandulát összekeverjük a morzsával, cukorral, fahéjjal és szegfuszeggel és felét a tésztára szórjuk. Ráteszünk két megkent lapot, a töltelék másik felét, végül hat megkent tésztalappal lefedjük. Meglocsoljuk fél pohár vízzel és kis lángon kb. egy órát sütjük. Még melegen ráöntjük a forró szirupot, és csak 3-4 óra múlva fogyasztjuk.

Fel


Görög fánk - loukumades

Hozzávalók:
4 dkg vaj,
1 1/2 dl víz,
fél teáskanál só,
2 ek. cukor,
fél teáskanál narancshéj,
12 dkg liszt,
3 tojás,
olívaolaj a sütéshez

Szirup:
20 dkg cukor,
3 dl víz, 1
ek. citromlé,
fahéj


Elkészítés:
Keverjük össze a vajat, a vizet, sót, cukrot, narancshéjat és forraljuk fel. Keverjük simára a liszttel, melegítsük állandóan keveregetve, míg a tészta el nem válik az edény falától. Vegyük le a tuzrol és hutsük langyosra. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. A kiszaggatot fánkokat bo olajban süsük meg, gyakran forgatva. Szedjük itatóspapírra, majd tegyük tálra. A sziruphoz forraljuk össze a cukrot a vízzel és a citromlével, kb. 10 percig. Az elkészült szirupot öntsük a fánkokra, hintsük meg fahéjjal és melegen tálaljuk.

Fel


Grízes sütemény - halva

Hozzávalók:
15 dkg vaj,
15 dkg dara,
2 ek. píniamag (fenyőmag),
2 ek. mandula,
40 dkg cukor,
fahéj,
szegfuszeg

Elkészítés:
Egy mély lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a darát és kis lángon addig kevergetjük, míg pirulni nem kezd. Hozzáadjuk a píniamagot és a hámozott, durvára vágott mandulát, majd addig keverjük, míg megbarnul. Hozzáadjuk a cukrot, az egész fahéjat, néhány szem szegfuszeget, öntünk rá 4 dl vizet és addig főzzük, míg a dara felszívja a vizet. Levesszük a tuzről, és 15 percig letakarva pihentetjük. Hideg vízzel kiöblített csészékbe, vagy kuglófformába töltjük, mandulával díszítjük és meghintjük fahéjjal. Másnap kiborítjuk a formából.

Fel


Sajtos rétes - tyropita

Hozzávalók:
45 dkg feta sajt,
45 dkg phyllo tészta,
10 dkg kefalograviera sajt (parmezánnal helyettesíthető),
1 1/2 dl tej,
4 tojás,
kapor vagy menta,
bors

Elkészítés:
Törjük össze a feta sajtot egy villával, adjuk hozzá a reszelt kefalograviérát, a tejet, az apróra vágott kaprot vagy mentát, a felvert tojásokat és a borsot, és alaposan dolgozzuk össze a tölteléket. Egy nagy méretu tepsit béleljük ki a külön-külön olívaolajjal megkent lapok felével, és öntsük rá a keveréket. Fedjük be a maradék tésztalapokkal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük egy órán keresztül. Előételként tálaljuk.

Fel


Spenótrétes - spanakopita

Hozzávalók:

1 kg spenót,
1/2 dl olívaolaj,
1 csokor finomra vágott újhagyma,
12 dkg morzsolt zsíros sajt,
10 dkg gomolyatúró, 3 ek. reszelt kefalotiri vagy parmezán sajt,
2 ek.vágott petrezselyem,
1 teáskanál vágott kapor,
4 tojás,
25 dkg phyllo vagy rétestészta,
olívaolaj, só, bors,
szerecsendió

Elkészítés:

A megmosott, megszárított spenótot apróra tépkedjük és gőz fölött, lefedve kb. 10 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük és hűlni hagyjuk. Az olívaolajban megpároljuk az újhagymát, hozzáadjuk a spenóthoz a sajtokkal, zölfűszerekkel és felvert tojásokkal együtt, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Egy közepes méretu kikent tepsit béleljünk ki 5, külön-külön olívaolajjal megkent tésztalappal, és öntsük rá a spenótos tölteléket. Fedjük be a maradék tésztalappal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük 45 percen keresztül. Előételként tálaljuk.

Fel

Iwiw megosztás Facebook megosztás Add a Twitter-hez Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez
greekland.hu
Iwiw megosztás Facebook megosztás Add a Twitter-hez Add a Startlaphoz Add a Google Reader-hez








sarti-info.hu
greekland.hu