Achilleon, Sissi kastély


Achilleon - Sissi kastély


A fővárostól 15 km-re Gastouri falu közelében található e különös stílusú épület. Frerenc József különös sorsú felesége, Erzsébet, a magyarok által Sissinek nevezett királyné 1890-ben építette a nyaralót, ami a neoklasszikus és Pompei stílusokat hordoz. A vitatható stílusú ám különös hangulatú épülete a királynő kedvenc ókori görög hőse után Achilleonnak nevezte el. A kerteben több szobor társaságában megtalálható az íjvesszővel sarkon lőtt Achileusz szobra is.
A királynő halála után Vilmos német császár vette meg a nyaralót és 1908-tól 1914-ig minden nyarát itt töltötte. Ő állítatta a hatalmas bronz Achileusz szobrot.
Bent a kiállításon megtekinthető Erzsébet királyné festett portréja. Gyilkossága utáni rendőrségi feljegyzések, jegyzőkönyvek, fotók. Valamint Vilmos császár itt töltött nyarainak emlékei. Fotók, használati tárgyak.

Ha valaki Korfu szigetén nyaral annak kötelező látnivaló az Achilleon, más néven a Sissi kastély. Az a Sissi kastély amit Magyar és Habsburg királynénk építetett 1889 és 1891 között. Egy gyöngyszem, bár nem az ókori múltat idézi, de építészetileg akár egy ókori görög palotával is vetekedhet.

Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece

A séta ahonnan indulunk az bejárat, ahol általában több turistacsoport is várja, hogy az Achilleon-t meglátogathassa. Miután sikerül bejutnunk (belépő 5 Eur) az épület bal oldalán kezdjük a sétát egészen fel az épület hátsó kertjéhez, ahol a Vilmos császár által állítatott impozáns Akhilleusz szobor áll. Itt nem csak a szobor szépségében, kidolgozottságában gyönyörködhetünk, hanem alattunk a messzi panorámában is.

Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece

A 11,5 méteres Akhilleusz helyén állt a haldokló Akhilleusz, amit a palota terasza felé sétálva meg is tekinthetünk. Vilmos császár költöztette hátra, hiszen egy nagy és erős császárhoz jobban illik a győzedelmes Akhilleusz tekintete, mint egy haldoklóé.

Akhilesz szobra, Korfu, Greece Corfu, Greece

Mielőtt a lépcsőn felmennénk, a kert közepén Phrüné szobra látható. Egy csodálatosan megformált női szobor akinek története az ókorra nyúlik vissza. Ő állítólag a legszebb nő volt az ókorban. Egyszer mikor istentelenség miatt bíróság elé került, a bírák előtt felfedte női szépségét, a bírák a látvány után úgy döntöttek, hogy ilyen szépségben nem lakozhat istentelen lélek.

Phrüné szobra, Korfu, Greece

Fel a lépcsőn az örök klasszikus mindenki által jól ismert a Sissi kastély egyik ismertetője áll: A haldokló Akhilleusz. Kötelező fotózni, de nehéz is a sok csodálkozó látogató miatt.

a haldokló Akhilesz szobra, Korfu, Greece a haldokló Akhilesz szobra, Korfu, Greecee

Tovább fel a lépcsőn felérünk a teraszra az oszlopoknál a kilenc múzsa látható, középen a gyermek Dionüszosz, előtte Arion ókori görög költő, akit egy delfin ment meg éppen.

Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece
Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece

Mielőtt a kastély épületébe belépnénk jobb oldalon egy nagyobb csarnok van tükrökkel festményekkel, a középen elhelyezett tv-n régi fotókat láthatunk az Achilleonról. A Sissi kastély fő épületébe lépve hatalmas falfestmény fogad minket, Akhillesz húzza szekere mögött a halott Hektort.

Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece

A lépcsőház gyönyörűen díszített festményekkel, szobrokkal. Szintenként lehetőség van körbejárni. Láthatjuk Sissi szobájának egy részletét illetve Vilmos császárról tárgyi emlékeket.

Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece
Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece

A földszinten a kápolna szinte eredeti valójában tekinthető meg. A további szobákban szintén tárgyi emlékeket találunk Vilmos császártól és Sissi királynétól.

Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece
Achilleon, Korfu, Greece Achilleon, Korfu, Greece

Az épületben néhány helyen találkozunk falra szerelt tv-kkel, ezeken eredeti nyelven csodálhatjuk az 1955-ben (1956 Sissi az ifjú császárné és 1957 Sissi, Sorsdöntő évek) készült nagysikerű Sissi filmet. - Közérdekű információ, hogy az épület főbejáratától kijövet balra van ingyenes mellékhelység.

Achilleon, Korfu, Greece

Az épület előtt még pár pillantást érdemes vetni az impozáns épületre. Aki Korfu szigetére jön annak valóban kötelező látni az Achilleont, Sissi kastélyát, mondhatni Korfu legfőbb látványosságát.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!