Delphi jósda


görögország,Delphoi görögország, Delphoi

Delphoi

"Ismerd meg önmagad"
görögország,Delphoi

Delphoi Athéntől 160 km-re a Parnaszosz lábánál található. Delphoi a jóslatok bölcsője. Szinte mindenki halott már valamit róla. Itt csend honol, a túristák által gyakran látogatott helyeknél is csendesebb. Még mindig az ősi szent hely nyugalmát árasztja magából.

A legenda szerint Apollon itt küzdött meg Püthonnal a sárkánnyal, melynek testét elnyelte a föld és rothadó testéből feltörő gőzök, (gázok) segítették a jövendőmondót a jövőbe látni. Apollon a lant, a görbe íj és a jóslás istene volt, szent templomát Delphoiba választotta ki. Delphoi híres jósa, papnője Phütia. A feltörörő gőzök hatására azonban csak haladzsázni tudott. Segítői jegyezték fel szavait, majd versbe foglalták és azt kapta az érdeklődő. Első időkben havonta voltak jóslások, késöbb ezek sűrüsodtek.
Csak adományok, isteni áldozatok fejében kaphattak jóslatot az emberek. Jóslatért nem csak királyok hanem istenek, félistenek is jöttek. Ám, hogy mennyire voltak két értelmüek a jóslatok ime egy példa. Lüd királya Kroiszosz Apollontól kért tanácsot arra, hogy megtámadja e a perszákat. A válasz csak annyi volt, hogy ha a birodalom határfolyóját Hüloszt átlépi egy birodalom elbukik. Hát Lüd királya úgy gondolta nyerőhelyzetben van, átlépte a folyót, de vereséget szenvedett és birodalma elbukott. A jóslat beigazolódott, csak tudni kell értelmezni. Ezért is állot Delphoiban ez a mondat: "Ismerd meg önmagad".
görögország,Delphoi, ikrek A jósdán kívül található volt itt szinház és egy nagy "sportpálya" is. Az utóbbiban rendeztek az Olüpiai játékokhoz hasonló sportversenyeket. Az utóbbihoz kapcsolódó legenda, hogy volt egy asszony és annak két ikerfia. A delphoi kocsihajtó versenyre igyekeztek. Ám történt egy kis baleset. A szekért hajtó lovak szétszéledtek. A ikerpár kezébe kapta a kocsit és elhajtottak egész Delphoiig. Itt aztán az anya a világ legnagyobb ajándékát kérte fiainak Hérától. Másnap reggelre azomban a két fiu meghalt. Az asszony kérdezte is Hérát mért tette ezt vele. Az istennő azt felelte: A legnagyobb ajándékot kérted töllem fiaid számára, megkiméltem őket az élet szenvedéseitől. Majd az anya fiai tiszteletére férfinak öltözött és részt vett a kocsihajtó versenyen..

Történt annó az idők kezdetén, hogy Zeusz a világ két végéből felengedett a levegőbe két sast és ahol e két sas találkozik ott lesz a világ közepe. Hát meg is történt a találkozás épp Delphoiban, itt található a Föld közepe, a Föld köldöke.

görögország,Delphoi Delphoiban rengeteg olyan követ találni melyre irások vannak feljegyezve. Ezek szabaduló levelek. Ha egy rabszolga átlépte, a jósda határát az szabaddá vált, és nevét, szabadulását feljegyezték egy-egy kőre.

Delphoit a Rómaiak, bizánciak kirabolták. Majd egy földrengés a felette lévő magaslatott beomlasztotta és maga alá temette. Egy falu épült a szent helyre. 1838-ban egy Francia régész fedezte fel és 1840től napjainkig tart a feltárás.


Delphoi és környéke gyönyörű, ámulatba ejtő hely. Sok babérfát találni a környéken. A táj gyönyörű, s bár hiába vagyunk 700m-es magasságban forró nyári napon itt is nagyon meleg van. Érdemes megálni itt egy pilannatra és kiélvezni a hely varázsát.
görögország,Delphoi görögország,Delphoi görögország,Delphoi görögország,Delphoi görögország,Delphoi


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!