Evia szigete - Görögország

Közeli látnivalók

greekland.hu

görögország, Evia, látkép, Agios georgios

Evia és a Sporádok


görögország, Evia, Sporádok, Skiathos szigete

Evia Görögország második legnagyobb szigete Kréta után. A szárazföld keleti oldalánál, szinte abba belesimulva nyúlik el. Sűrű erdőkkel borított hegyek és síkságok váltják egymást. Evia szélessége általában 10-15 km, legszélesebb pontja is alig 50 km. A szárazföld felöli oldalon mindig látni a túlpartot, itt tagoltabb is a part. A keleti partot viszont a nyílt tenger korbácsolja.

görögország, Evia, Halkida, Chalkis

Átkelés Evia szigetére hídon egyedül Halkidánál a sziget fővárosában lehet, a többi helyen kompok segítik az átkelést. Az Evripos-szorosnál a legkisebb a távolság a sziget és a szárazföld között. A halkidai híd hossza 40 méter. E szorosban egy érdekes jelenséget is megfigyelhetünk, melyet állítólag még a mai tudósok sem tudtak megfejteni. A szűk tengerszorosban a tenger áramlása naponta 8-10szer is változik. a legenda szerint Arisztotelész a nagy és híres ókori gondolkodó képtelen volt megfejteni a jelenséget és kétségbeesésében az Evriposz-szoros vizébe vetette magát.

Evia történelme az ókori görög dór, eol, ion törzsek ide településével kezdődött, akik megalapították egymással vetélkedő városállamaikat. Két város állam emelkedett ki Chalkisz és Eretreia. Chalkisz gyarmatai között volt a makedóniai Chalkidiki félsziget. Az ókori versengések közepette Athén vette át a sziget irányítását mellyel meg is kezdődött a nagy birodalmak érkezése. Athént követte Makedónia uralma, később pedig a Rómaiak jöttek. A római birodalom széthullásával a Bizánciak következtek akik ingen hosszú a 13. századig tartó fennhatóságot biztosítottak Evia szigetén. Ám a Kelet-Római birodalom összeomlásával egy rövid időszakos, Frank és velencei uralom következet, melynek eredmény azon kevés Frank erődítmény. 1470 ben viszont már a törökök ellenőrizték az egész szigetet. A Evia szigetén a török uralom csak 1833-ban ért véget.

Eretreia Halkida alatt található a sziget déli részénél. I.e. 4. században újjá épült majd i.e. 87-ben végleg elpusztított város romjai megtekinthetőek, kis múzeumával együtt.

görögország, Evia görögország, Evia görögország, Evia görögország, Evia, LimniNyaralóhelyei

Görögország, Evia, Agios Georgios, Edipso, Edipszo
Agios Georgios

Látnivalói

Görögország, Evia, Agios Georgios, Edipso, Edipszo
Edipszosz városa


Drimonas-i vízesés.
Észak Evián Drimonas falutól nem messze található vízesést a természet kedvelőinek érdemes meglátogatni.
(Drimonas falu a lenti térképen pirossal aláhúzva)
(képek: Lampi)

görögország, Evia, Drimonas, Drimona görögország, Evia, Drimonas-i vizesés görögország, Evia, Drimonas-i vizesés görögország, Evia, Drimonas-i vizesés görögország, Evia, Drimonas-i vizesésSporádok

Szkiáthosz a Thesszáliai partok közvetlen közelébe fekszik, területe 48 km2. A sziget neve a '70es években robbant be az idegen forgalom területére és azóta sem vesztett népszerűségéből. Több mint 60 aranyhomokos partja és barátságos környezete várja az odautazókat. A szárazföldi nyaralásunk során a legtöbb helyen fakultatív programként megtaláljuk Skiathos szigetét is. A pár órás látogatás alkalmával a Skiathos városát érdemes felfedezni. Több fakultatív programban benne van egy kis fürdőzés is.

Evia, Sporádok, Térkép

Közeli látnivalók

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!