Agios Georgios - Evia, Görögország

greekland.hu

Agios Georgios | Agios Georgios szállások | Agios Georgios képek | Kirándulás

Agios Georgios

Agios Georgios kicsiny halászfalu Evia (Eubia) sziget északi részén. Lihada és Edipsos között található. Előtte tenger mögötte hegyek. Fenn egy kis barlanggal. Sok olívafával, kecskével, kevéske citromfával. Kicsiny halászfalu igazi görög hangulattal. Nincsenek diszkók (na jó egy van Kavala felé, vagy átmész Edipsosba), nincs nagy nyüzsgés. Szóval nem egy Paralia vagy Korfu. DE! Van rengeteg hangulatos kis taverna, van 1 ahol magyar kiszolgálást is kaphatsz. Ez a Ouzeri ta Kohilia ahol Panos a tulaj és beszél magyarul. Az Ouzeri azt jelzi, hogy beülhetsz akár csak inni egy úzot és mellé ehetsz úgy nevezett mezét, ami kísérőként szolgál egy kis tálon, ha rendelsz. A Kohilia pedig kagylót jelent. Görögország, Evia, Agios Georgios, térkép
Görögország, Evia, Agios Georgios, Ouzeri ta Kohilia A halászfalu megfogalmazás itt valóban teret nyer. Kisebb-nagyobb halászhajókat láthatsz matrózokkal a fedélzeten akik minden reggel kifutnak és friss fogással térnek vissza. Minden reggel halászok járják körbe a falut és friss halat árulnak. Vagy épp betérhetsz a kikötőhöz közeli "halboltba" ahol friss halat vehetsz. Ha horgászni támad kedved nem baj, a fogásodat bármelyik éteremben elkészítik.

Görögország, Evia, Agiso Georgios, Templom Üzletek, tavernák várják a vendégeket, Agios Georgios is lehetőséget kínál erre. Találsz 2 pékséget, mindkettőben felelheted a görög kenyeret és péksüteményeket. A központban található hangulatos cukrászdában (központ=kikötő 200-300 méteres körzete) baklava, Glakto buhero (remélem jól írtam) és rengeteg édes finomság vár rád. A kikötőtől jobbra találod az egyetlen ajándékboltot. Kicsit drága, de Agios Georgios -os ajándéktárgyakat, suveníreket csak itt kapsz. A kikötővel szemben van a templom, mellette egy iskola. A templom mögött van a buszmegálló ez a későbbiekben fontos lesz. Jobbra található a Pizzéria, a Szuvenírbolt, egy vegyesbolt (szerintem ez a legjobb), egy - két taverna, egyik pékség. Balra a cukrászda, több taverna, játékterem, trafik, pékség mellette a piac és persze az apartmanok. Van egy posta is, de ritkán van nyitva. Felmész a buszmegállóhoz és abban az utcában jobbra mész és kb. 5-10 percet sétálsz és ott is vagy.
Görögország, Evia, Agiso Georgios, térkép
Görögország, Evia, Agiso Georgios, Cukrászda

 

Tengerpart

Agios Georgios partját aprókavicsosnak mondják, ki hogy érzi. A part valóban kavicsos, de kb. 2-3 métert mész beljebb a tengerbe és finom homok van a talpad alatt. Van lehetőség odébb menni és kötelező is! Ha elindultok Kaval vagy Edipszó felé szép helyeket találni. Vannak olyan részek ahol apálykor (kb. reggel 10től délután 2-3ig) a homokos rész felszínre kerül és igazi tengeri homokban napozhatsz vagy épp várat építhetsz. Ez tényleg természetes homok. Rengeteg barna kagylót és egyéb más tengeri "ereklyét" találhattok itt. Könnyű búvárkodni ajánlott (békatalp, szemüveg, pipa), mert beljebb sok érdekes kagyló, tengeri sünmaradvány található. Görögország, Evia, Agiso Georgios, parti kép
Görögország, Evia, Agiso Georgios, látkép, Edipso, Edipszora

Árak

Nagyon röviden. Itt Evia szigetén kicsivel drágábbak a tavernák mint Görögország északi részén. Kb. 2 főre 2 tengeri herkentyű 2 ital 15-20Eur. Mint mondottam a suvenírbolt kicsit drágácska. Kenyér 0.60Eur Stb..
A kicsivel drágább dolog annak tudható be, hogy ide Athéniak járnak leginkább és sok nyugati külföldi (angol, francia..).

Szállások Agios Georgios faluban

Görögország, Evia, Agiso Georgios, Antonis 2, Antonis2, apartman Antonis2
kb. 10-15 percre a centrumtól, közvetlen a part mellet (így reggel felébredve egyből meglehet mártózni). Kis alapterületű 2-3 fő elhelyezésére alkalmas stúdiók fürdőszobával, konyhasarokkal és erkéllyel várják a vendégeket
Képek a belső térről: A konyharész, Az ágy
Görögország, Evia, Agiso Georgios, Kondoyannis, apartman Kondoyannis
Kb. 8-12 percre a központtól és 2 percre a tengerparttól. A épület földszinttől és emeletből áll. Mindkét részen egyszerű stúdiók vannak franciaággyal egy egyszemélyes ágyal, konyhával, fürdőszobával, erkéllyel. (+tv) Minden erkély a tenger felé néz, csak előtte van egy készülő ház ami kicsit takarja a kilátást. Melegvizet napelem biztosít. A víz mikor mi voltunk az íze miatt úgy gondoltuk nem fogyasztható, de a háztól pár méterre van 1 csap ami forrásvizet ad és nagyon finom.
Görögország, Evia, Agiso Georgios, Papas, apartman Papas
Kb. 200 méterre a centrumtól, egyszerűen berendezett csendes helyen található apartmanház. Vannak Stúdiólakások (2-3 fős), egy légteres apartmanok (1 hálószoba 2 normál ággyal és 1 nappali+konyha 2 normálággyal +1 pótággyal, fürdőszoba tengerre vagy hegyre néző terasszal.
Képek a belső térről: A konyha és a mellékhelység, Az ágy ,
Görögország, Evia, Agiso Georgios, Panorama, apartman Panorama
Sajnos nincs róla adatom egyenlőre

Képek

Görögország, Evia, Agios Georgios Görögország, Evia, Agios Georgios Görögország, Evia, Agios Georgios Görögország, Evia, Agios Georgios

Egyéb lehetőségek
Autóbérlésre van lehetőség. A térképen jelöltem hol találod. Ez egy Herlitz autókölcsönző irodája. egy kis angoltudás ide el kell. Ha jól emlékszem kilométer korláttal lehet bérelni, ezután minimális összeget kell fizetni pluszba kilométerenként. Robogóbérlésre egész közép Görögországban nincs lehetőség.
Szóval a busz. Busszal lehetőség van ellátogatni Edipsos városába. 1 utazás 2,2Eur. A busz reggel 7 órakor indul a templom mögül. Vissza Edipszoból 13órakor indul az utolsó. Persze stoppolási lehetőség is adott vagy autóbérlés.
Edipsos híres melegvizes barlangfürdőjéről. A barlang a tengernél van és meleg sós víz zúdul a habokba. Vagy a fizetős részen mész be ahol zuhanyzó, öltöző vár 1,20EUR volt a belépő. Vagy jobb és baloldalán az ingyenes részen ahol kevesebb a melegvizes élmény, de be lehet lógni a fizetős részre !DE NEM AJÁNLOTT! :)
Hangulatos kis városka Welnes hotellal, hangulatos, bevásárló utcákkal. Itt van egy Lidl is. Ékszerboltok, könyvesboltok, utcai árusok. Ami még fontos visszafele a busz onnan megy ahol leszálltok róla, de a biztonság miatt kérdezzétek meg, hogy a busz Lihada felé megy e. Amúgy a busz egy 5*os légkondis busz. Végigmentek egy olyan falun is ami tényleg szűk utcával rendelkezik.
Fakultaív programok Agios Georgios -bóll

Argolisz túra: elösször a Korinthoszi szoros megtekintése. Utána Epidaurosz színházával, itt megtekintetek egy kerámia műhelyt és boltját. Majd következik Mükéné.
Ára: -hamarosan-

Athén: Látogatás Görögország fővárosába. Egy két dolgot buszról elmutogatnak. Majd őrségváltás megtekintése. Utána az Akropolisz. végül néhány óra szabadon. Érdemes körbenézni az Agorán. Olcsón beszerezhető rengeteg suvenir és egyéb dolgok.
Ára: 38Eur (2006)

Delphoi: Először megtekintitek Arahova hegyi városkát, mely kézműiparáról híres. Vásárolni lehet bőrből készült dolgokat. (A főúton van egy hentes féle ott finom és olcsó mézet lehet kapni) Majd Delphoi jósda megtekintése.
Ára: 35Eur (2006)

Skiathos: Hajókirándulás Skiathos szigetére. A város megtekintése. Fürdési lehetőség.
Ára: 30Eur (2006)

Meteora: Látogatás a híres kolostorokhoz. A nagy Varlam megtekintése. Kalambaka városában egy ikonkészítő műhely megtekintése vásárlási lehetőséggel.
Ára: 35Eur (2006)

Edipsos: Előfordulhat, hogy hajókirándulásként felajánlják. (szerintem kicsit drága, busszal jobban megéri lásd fentebb)
Ára: 15Eur

Lakatlan sziget ebéddel:
Ára: 28Eur (2006)

FEL


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!