Asprovolta - Halkidiki, Görögország

greekland.hu


Asprovalta


Asprovalta tengerpartja | Asprovalta főutcája | Asprovalta tengerparti sétánya | Kirándulások
Autó, robogó bérlés | Asprovalta video | Asprovalta szállások

Halkidiki keleti oldalán fekszik Thessalonikitől és Kavalától egyaránt 80 km-re Asprovalta. Kisvárosias hangulata, üzletekkel teli főutcája, tavernákkal és bárokkal csalogató tengerparti sétánya sokak kedvence lehet.

Asprovalta map

Asprovalta tengerpartja szinte egybeolvad Nea Vrasna és Stavros tengerpartjával, hiszen e három település egy majdnem félkör alakú több kilométeres partszakaszon terül el. Ám mégis különböznek egymástól. Így Asprovalta aprókavicsos partszakasza is teljesen változatos. Nea Vrasna és Asprovalta között a kempingnél igazi homokos part van, a víznél kb 2m kavics majd ismét homokot ér a lábunk. A víz hirtelen mélyül, így a kisgyerekek úszógumival élvezhetik a hullámokat. A kempingtől tovább haladva egész Asprovalta végéig a homok átalakul kavicsossá, bár homokos napozó rész is szép számmal akad. A vízben is elég sokáig van alattunk kavics, s ugyanúgy hirtelen mélyül a víz.

asprovalta tengerpart asprovalta
asprovalta asprovalta tengerpart

Aprókavics és nagyobb kavics változatosan található, de a tengerparti sétány mentén rengeteg napozóágy található. Így a kényelmes napozás nem maradhat el. Ezek mind tavernához vagy bárokhoz tartoznak. Bérelni nem kell őket, de ha jön a felszolgáló kisebb rendelés ellenében egész napra kibéreltük a helyünket.

asprovalta tengerpart asprovalta homokos part
asprovalta asprovalta tengerpart

A kékzászló nem hiába lobog Asprovalta tengerpartján, hiszen a part tiszta. Több zuhanyzó található, illetve mellékhelység is, amely kulturált használat esetén megőrzi szépségét.

Asprovalta főutcáján rengeteg üzletet, tavernát találunk. Vrasna felöl érkezve az iskola után rögtön két bank épülete fogad minket. Az Alfa és a Görög Nemzeti bank, ahol lehetőség van akár automatán keresztül is készpénzre váltani folyószámlánk tartalmát. Ha a tengerfelőli oldalon tovább sétálunk a főutcán, akkor pár perc séta után Asprovalta két ékszerüzletét lehet megcsodálni. Utánuk több taverna, kávézó, pékség-cukrászda, szupermarket illetve egy műszaki bolt következik, míg a Hotel Saint George-hoz érünk. Mellette buszmegálló ahonnan a buszok Kavala irányába mennek, vele szemben az út túloldalán pedig Thessaloniki irányába. Asprovalta végét megcélozva ismét több üzlet, taverna következik. Érdemes megemlíteni a nagyobb Marinopulos szupermarketet, ahol szinte bármit meg lehet kapni.

asprovalta supermarket dia asprovalta üzlet
asprovalta buszmegálló asprovaltabenzinkút

Az ellentétes oldalon sétálva az iskolától rögtön Asprovalta elejében egy autó, motor kölcsönző fogad, amit a Bolero disco bár követ. Utána a Dia szupermarket kedvező áraival fogad. Szinte a legolcsóbb üzlet egész Asprovaltán. Majdnem mellette Stelio tavernája, ami szintén a legolcsóbb volt. (Frappe 1Eur, ételek átlagosan 4,5 Eur, 1 dl cipuro 3Eur). Az út ezen oldalán találunk két benzinkutat is. A pékségek nagy része is ezen az oldalon helyezkedik el. Pár taverna, több üzlet váltja egymást. Érdekesség képen pedig ugyanitt több ingatlan irodát is találunk. Az Asprovalta tours irodája a főút vége felé található.

asprovalta supermarket dia asprovalta üzlet
asprovalta buszmegálló asprovaltabenzinkút

Nagyobb üzletek Asprovaltán kívül is vannak. Aprovalta elött, Vrasna irányába rögtön az Arvanitidis várja a vásárlókat. Majd jó 15 perc séta után a Discount Mart és a Masutis. Autóval rendelkezők Vasna magasságában találnak Lidl és Aldi üzletet is.

asprovalta tours asprovalta hotel
Arvanitidis üzlet

Asprovalta tengerparti sétánya gyönyörűen kövezet, pálmákkal és szökőkutakkal díszített. Az iskolától indulva kezdjük a sétát. A sétány ezen végében néhány helyi autójáról árulja szebbnél szebb és természetesen friss gyümölcseit. Az első két bár után következnek is a tavernák. Többük haltaverna ahol igazán finom tengeri étkeket lehet fogyasztani. Középen a Nagy Sándor tér, a hadvezér érdekes emlékművével, szökőkutakkal. Itt a téren van az egyetlen hely, ahol nagyon finom lukumades azaz görög fánk kapható. Két egymás melletti gyorsétterem jellegű gyrosos is van. Érdemes mindkettőt meglátogatni.

Asprovalta tengerparti sétány Asprovalta sétány
Asprovalta sétány Asprovalta tengerparti sétány

A téren találjuk a posta, a helyrajzi múzeum és a rendőrség épületét is. A posta reggel 9-től délután 2-ig tart nyitva, hétfőtől péntekig. Majd tavernák következnek, míg végül a sétány egy szabadtéri körbekerített színpadnál ér véget.

Nagy Sándor görög fánk

A főút és a tengerparti sétány között a kis utcákban itt-ott találunk üzleteket, pékséget, fodrászt. Aprovalta templomát is. De találunk műszaki üzletet, sőt még kizárólag karnist áruló boltot is. A templom közelében van egy nagyon olcsó ruhaüzlet. Akár 2-3 Euróval is olcsóbban találunk ruhákat, törülközőket.

templom Asprovalta templom
szamár Asprovalta posta

Asprovalta ideális kiindulópontja kirándulásoknak. Stavros, Vrasna akár gyalogosan is felkereshető, de természetesen busszal is mehetünk. Asprovalta Stavros között a buszjegy 1,40 Eur. Ám ha buszra szálunk kérdezzük meg, hogy Stavros, mert ha nem választ kapunk akkor a busz nem áll meg ott. Thessalonikibe is eljuthatunk ugyanebbe az irányba. Ellenkező irányba Kavala (7 Eur) és Drama is felkereshető. Pár kilométerre Kavala irányába Amfipoli romjait lehet megtekinteni. 50km-re van az Alistratis barlang és az Aggitis folyó szurdoka. Ide viszont csak autóval esetleg robogóval tudunk eljutni.

Érdemes még gyalogosan Asprovalta felső részébe is felsétálni, hiszen a meseszép táj látványa mellett egy kis templomot is találunk.

Asprovalta templom templom

Vadaspark Asprovaltán. Asprovalta felső végében, a központtól kb. 1km-re található egy vadaspark.A főútról is jól látható. Van itt játszótér, 2 féle pálya és egy kisebb állatkert. A belépés díjtalan, nincs is a kapuban senki, csak be kell menni a kis csapóajtón. Állat nem túl sok van, de azok nagy része szelíd és simogatható. Megéri ellátogatni ide. (Fotó és Szöveg a vadasparkról Márkus Iringó)

Vadaspark, Asprovalta

Ha fakultatív programra szeretnénk befizetni akkor választhatunk, Thessaloniki, Kavala - Thassos illetve a Meteorák közül. Ha a kishajó kirándulás vagy az Athosi kirándulást választanánk azt sajnos Stavrosban tehetjük meg.

Autó és robogó bérlésre itt van lehetőség. Bicigli 12 órára 5 Eur. Szintén fél napra a robogó 18 Eur. Az autó egy napra 25 Eur-tól. A robogóra itt kérik a jogosítványt.

Asprovalta busmegállóm Asprovalta autókölcsönző

Végezetül Asprovalta ideális az aktív pihenést kedvelőknek. A tengerparti fürdőzés mellett kiváló közlekedési adottságai miatt több kirándulási lehetőség kiinduló pontja is. A helyiek kedvessége, a finom görög ételek és a táj szinte mindenkit visszacsalogat.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!