Zakynthos - Görögország

Közeli látnivalók

greekland.hu


Zakynthos


Zakynthos | Zakynthos üdülőfalvai | Zakynthos szállások
Agios Sostis

Zakynthos a Ion szigetek legdélebbi szigete. Mindössze 16 km távolság választja el a peloponészoszi partoktól.

Zakintos map

Zakynthos szigetére repülővel vagy a peloponészoszi félszigeten fekvő Kyllini kikötőjéből komppal érkezhetünk.

komp repülő

Zakynthos szigete az egyik legnépszerűbb üdülőhely Görögországban. Páratlan szépsége, tiszta vize, hosszú homokos tenger partjai, azúrkék öblöcskéi mindenkit rabul ejt. Ezek mellett Zakynthos lakóinak hagyomány szeretete, a sziget kulturális emlékei is feledhetetlen emlékeket adományoz.

Zakynthos Zakynthos

Zakythos története az ókorra nyúlik vissza, mikor Athén és Spárta versenget a szigetért. Később a Velencei fennhatóság alá került hosszú időre. Zakynthos városától mintegy 3 km-re található Velencei erőd emlékeztet erre a korra.

A sziget legkiemelkedőbb szülötte Solomos Dionusos, aki a görög himnusz szövegírója. Ám rajta kívül több híres művész, költő született illetve élt itt.

Zakynthos tengerpart Zakynthos part
Zakynthos apartman Zakynthos hotel

Zakynhos sziget fővárosa ugyanezt a nevet viseli. Az 1953-as földrengést követően a helyiek igyekeznek a régies hangulatot visszahozni. A város legszembetűnőbb látnivalója a Velencei erőd. Ám emellett több érdekes dolgot is felfedezhetünk. Például a Városháza melletti bizánci múzeumba őrzik Damaskinos , El Greco mesterének alkotásait.

Zakynthos városa a sziget számos pontjáról könnyen megközelíthető, akár tömegközlekedéssel is. A buszjáratok tapasztalatok szerint pontosak, nem nagyon szabad elhinni a pontatlanságukról szóló történeteket.

Zakynthosi sétát érdemes az Agios Dionysios templomnál kezdeni, amely a szigeten született szentről kapta a nevét. Ha délelőtt érkezünk a városba érdemes pár utcával beljebb folytatni a sétát. Szinte minden üzlet nyitva. Utcánkét legalább három fodrász, de pékségek és a friss halat áruló halboltok és különböző üzletek.

A Solomos téren Dionysios Solomos szobra mellett az Agios Nikolaos templomot is láthatjuk. Ugyanitt a téren van a Bizánci múzeum is (Belépő 2 Eur/2010).

A tér jobb oldalán lévő utcán ha felsétálunk egy kisebb térre jutunk ahol a Solomos múzeum található (Belépő 4 Eur/2010). Itt Solomos sírját, eredeti kéziratait lehet megtekinteni, de emellett a Zakynthos szigetéhez kapcsolódó több kiállítási tárgy is látható.

öböl Zakynthos-i öböl

Természetesen nem szabad megfeledkezni a Zakythos mindenki által jól ismert vonzerejéről, a meredek sziklás öbleiről, páratlan szépségű kék vizéről:

Zakynthos lagúna Zakynthos öböl
Zakynthos lagúna


Zakynthos üdülőfalvai:
Argassi:4 km-re található Zakythos-tól. Tengerpartja lassan mélyül. Aprókavicsos, néhol homokos.
Keri: 17km-re található a Zakythos-tól, a sziget délnyugati partján. A csendes falu homokos, sziklás partjával egy páratlan szépségű öböl partján található.
Laganas: az egyik legismertebb és legnagyobb üdülőfalu a sziget déli oldalán. Tengerpartja több km hosszú homokos, lassan mélyülő.


Szállások ZakynthosKözeli látnivalók

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!