Kréta

Közeli látnivalók

greekland.hu


Kréta


Közép-Kréta | Kelet-Kréta | keleti part | Nyugat-Kréta
Utazási ajánlat Krétára | Fakultatív programok


Creta hegyei Kréta Görögország legnagyobb szigete Európa és Afrika között. Hossza 257 km, szélessége átlagosan 20-25 Km. Kréta lakossága: fél millió körüli, legmagasabb csúcsa a Psziloritisz (Magas hegy) 2456 m.
Kréta a szülőhazája az első európai civilizációnak, a minoszi kultúrának.
A szigetet négy hegység tagolja, s így 4 közigazgatási egységre van felosztva Kréta. A sziget legszebb természeti látványossága a Szamaria-szurdokvölgy Nemzeti Park, amely Európa egyik legnagyobb és legmélyebb szurdokvölgye.
Creta hegyei Kréta jellegzetes növényei az olajfák mely Kréta egyik fő bevételi forrását is biztosítja, mindenütt láthatjuk a szőlő-, narancs-, mandarin-ligeteket, a déli parton banán ültetvényeket, sziklás hegyoldalain majoránna, kakukkfű, számos fűszer- és gyógynövény terem. Krétán igen népszerű az üvegházas termelés. Termelnek itt banánt, paradicsomot, paprikát, padlizsán és uborkát. Ezek nagy részét importálják Nyugat-Európába. Ám e minőségi üvegházas termelés Kréta gyönyörű tájainak látványát rontják el. A déli parton szinte még a tengerparton is találunk ilyen építményeket.

Kréta térképe

Kréta

E sziget szépségét nem lehet máshoz hasonlítani. A végtelen tenger látványa, a szinte mindenütt aranyhomokos partok, a magas gyönyörű hegyek és az eldugott igazi görög falvak. Nos, ezek és még sok minden más ami kiemeli Kréta szigetének szépségét.

Kréta szigetének helységei:

Közép-Kréta

Iraklion (Heraklion): Ez Kréta szigetének fővárosa. A szigetre érkező repülőgépek a város melletti reptéren szállnak le. Forgalmas kikötője fogadja Athénból és más helyekről érkező hajókat. Herakliont egy 16. században épült városfal veszi körül.
A városban buszjáratok közlekednek van közvetlen a vásoközpontból a reptérre közlekedő busz. A "távolsági" járatok a kikötő főbejáratától nem messze lévő buszpályaudvarról indulnak. Előfordul, hogy a hajnalban Athénból érkező kompokhoz ezek a buszok kijönnek s mikor megteltek a busz pályaudvarra mennek. A buszok menetrendjeit a menetrendek menüpontnál megtalálod
Maga a város Heraklion városias hangulatú. De mint a városokban itt minden nagyobb bolt megtalálható bevásárlásokhoz.

Gouves kisebb üdülő-település Herakliontól 18 km-re keletre. Itt még nyugalom várja az ide látogatókat. Tradicionális, krétai kisváros, ajándéküzletek, kisebb tavernák és élelmiszer üzletek találhatók központjában. Esti szórakozáshoz vagy nagyobb bevásárláshoz Hersonissost, az innen 8 kilométerre fekvő, nyüzsgőbb üdülőhelyet ajánlatos felkeresni. Hosszú, nagyobbrészt homokos, sekély vizű tengerpartja - ahol vízisport-eszközök is bérelhetők.
Kokkini Hani
A fővárostól 13 km-re keletre található üdülőtelep Kréta egyik legszebb homokos partú strandjával büszkélkedhet. A lassan mélyülő partja van. A városkában tavernák, üzletek várják a nyaralókat. A mozgalmasabb éjszakai életet kedvelők a környékbeli üdülőhelyeket, vagy a fővárost kereshetik fel, mely menetrend szerinti buszjárattal pár perc alatt elérhető.
Amoudara
Kréta, Amoudara Emi apartmanház a tengerparttól 80 m-re épült 3 emeletes apartmanház, erkélyes stúdiókkal, kávézóval várja vendégeit.
Fodele
Állítólag a világhírű krétai származású El Greco (a görög) ebben a faluban született. Néhány falubeli a festő leszármazottjának tartja magát.
Hersonissos
Irakliotól keletre 29 kilométerre található sziget legnyüzsgőbb üdülőhelye, tele éttermekkel, bárokkal üzletekkel és szórakozási lehetőségekkel. Tengerpartján sziklás, kavicsos és homokos szakaszok váltják egymást.

Kelet-Kréta

Agios Nikolaos Kelet-Kréta központja. A század elején még alig száz lelket számoló falu mára "hatalmas" üdülőfaluvá duzzadt.

Paralia Mialatos Az ókori mitológia szerint Milatosz lakói Szarpédónnal (Zeusz és Europe fia) menekültek el kisázsiába ahol meg alapították Milétoszt az ókori világ egyik híres városát.
Milatos cseppkőbarlang a falutól kb. 3kilóméterre fekszik. e helynek történelmi jelentése van. Az 1823-as szabadságharcban a törökök elöl biztonságot keresve sokan kerestek menedéket a barlangban, köztük fegyveresek is. A törökök ostromait visszaverő görögöket végül a töröknek sikerült tőrbecsalni. Szabad elvonulást ígértek az éhező görögöknek. Ám mikor azok előbújtak a török kegyetlenül lemészárolták őket.
Deikté (Dikte) - barlang A Görögség főistenének Zausznak a szülőhelye.
Kronosz, hogy megőrizhesse hatalmát az istenek felett megölte összes gyermekét. Rheia a felesége, hogy megmentse utolsó gyermekét a Dikté-barlanga menekült ahol megszülte Zeuszt. Kronoszt, hogy félrevezesse egy pólyába egy követ csomagolt s Kronosz mit sem sejtve lenyelte. Rheia Zeusz táplálását nimfákra bízta, két jóságos démon őrizte a fiút akik pajzsukat és karjukat összeütve keltettek hatalmas lármát, hogy elnyomják a csecsemő sírását. Rheia tejét az égboltra öntötte, ebből lett a tejút.
A barlang a Psichro község melletti turistaútvonaltól 1km-re található.
Malia. forgalmas üdülőközpont rengeteg tavernával és Discokkal. Az éjszakai élet is pezsgő itt. Aki nem látta még a knosszoszi palotát az itt kisebben megnézheti a maliai palotát.

Kréta keleti partvidéke

Sitia e terület központja. Kisvárosias hangulatával, part menti tavernával gyönyörű város. Ékessége egy jó állapotban fennmaradt velencei vár.

Ierapetra Kisváros Kréta déli partjainál. Mezőgazdasági központnak is mondható. Ierapetra apartmanjaival, szállodáival várja a turistákat. Fürdési lehetősége a várostól kicsit távolabb lévő hatalmas homokos strandok nyújtják.
Sétálóutcája lenyűgöző, boltokkal és tavernákkal ékesítve. Bár egy két szobrocskát leszámítva nem sok történelmi emléket tud mutatni. A környéket nyaralóknak ideális "bevásárló hely". A buszpályaudvartól a kb. 5 percre található egy Chapion ahol olcsón be elehet vásárolni.
Makrigialos, Ierapetra és Sitia között elterülő üdülőfalu. Pihenésre kiválóan alkalmas. Tavernák és apartmanok sokasága várja az idelátogatókat. A falu mögötti hegy páratlan látványt nyújt, a partja pedig finom aranyhomokos. Erre ritka a magyar.

Nyugat-Kréta

Hania Nyugat--Kréta központja. Hania máig megőrizte középkori hangulatát a modern életben. A város falait a 16. században a velenceiek építették. A török időkben Kréta központja volt.

Agia Marina
Crete, Romaza apartman Romanza apartmanház Agia Marina központjában, a tengerparttól 70 m-re található medencés apartmanház. Stúdiói egyszerűen berendezettek, az épület aljában görög taverna működik.
Platanias
Crete, Alexandros apartman Alexandros apartmanház Platanias központjától kb. 500 m-re, a homokos tengerparttól 150 m-re található apartmanház erkélyes stúdiókkal. A közelben számos taverna és üzlet található.

Közeli látnivalók

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!