Lefkada

Közeli látnivalók

greekland.hu


Lefkada


Lefkada rövid történelme | Lefkada falvai, látnivalói | Lefkada szállások

Lefkada az Ion szigetek csoportjához tartozik. Ez az olívabogyó formájú sziget, igazából nem is nevezhető szigetnek, hiszen a szárazföldhöz legközelebbi pontja mindössze 20 méter. Lefkada (lefkosz = fehér) nevét jellegzetes fehér színű karsztos hegyeiről, sziklaszirtjeiről kapta.

Lefkada map

Lefkada történelméből fontos megjegyezni a sziget fővárosának korinthoszi alapítót. Hiszen ők választották el Lefkadat mesterséges, hajózható csatornával a szárazföldtől. A sziget legismertebb német régésze Dröpfeld, aki haláláig bizonygatta teóriáját, miszerint Odüsszeusz hazája nem Ithaka volt, hanem a mai Lefkada. Ám az ő feltevéseit nem fogadták el.

Lefkada Lefkada öböl

Kirándulás a szigeten

Santa Maura erődítmény, amelyet a frankok építettek a 13. században még ma is őrzi az átkelést Lefkada szigetére, a hajóhíd közelében.

Lefkada, Santa Maura erőd Lefkada

Lefkada fővárosa ugyanezt a nevet viseli. A sziget északkeleti csücskében található, szinte egy lépésre a szárazföldtől. Kellemes sétát tehetünk színes házai között a szűk utcákon vagy a tengerparti sétányon.

Kaligoni közelében tárta fel Dröpfeld Nerikus város antik maradványait.

Kiria. Lefkada hagyományos hímzéskészítőinek és csipkekészítőinek központja. Lehetőség nyílik a helyben készült termékek megvásárlása, bár igencsak megkérik az árukat.

A nyugati partvidéken a sziklás partok között több falu és fürdőzésre alkalmas partszakasz található. Agios Nikitas, Kathisma, Athani, Porto Katsiki.

Lefkada, Vasiliki Lefkada, Porto Katsiki

Lefkata a sziget ledélibb pontja. A szirtjein emelt Apollon templom messze földön híres volt. Egy ókori legenda szerint, aki erről a 70m magas meredek szikla szirtről a tengerbe veti magát és túléli, az meggyógyul a viszonzatlan szerelem sebeiből. A hagyomány szerint Sapho a leszboszi költő itt lelte halálát. Az ókorban a szerelmi bánatban búslakodók vándoroltak el ide és különböző trükkökkel próbálták túlélni ezt a veszélyes ugrást a Fehér fokról.

Lefkatas Lefkada, Fehér fok
Lefkatas

Nidri a keleti parton helyezkedik el. Ez az egyik legkedveltebb úti cél Lefkada szigetére. Kikötőjéhez több kisebb sziget is közel van.

Lefkada, Nidri

Vliho szinte összenőtt Nidrivel. Itt nyugszik Wilhelm Dröpfeld német régész.Közeli látnivalók

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!