Korfu (Kerkira) - Görögország

Közeli látnivalók

Achilleon, Sissi kastély

greekland.hu

görögország, Korfu,tengerpat

Korfu szigete


görögország, Korfu

szöveg és képek Busai Anikó
Korfu bemutatása | Korfu városa | Korfu városa video | Korfu nyaralóhelyei, látnivalói | 2013-as Greekland.hu élménybeszámoló

Korfu az egyik legzöldebbi görög sziget. A sziget 593 km2 közel 102.000 lakossal. Sokak szerint itt találhatóak Görögország legszebb tengerpartjai. Lenyűgöző a táj: az északi övezetet a Pantokrátor-hegység fenséges lejtői uralják. A sziget szívében a domboldalakra épült hegyi falvakban ma is ugyanúgy zajlik az élet, mint évszázadokkal ezelőtt, Korfu városa pedig valószínűleg a görög szigetvilág legelragadóbb fővárosa. Területét három fő részre lehetne osztani:
görögország, Korfu - a hegyvidéki észak Korfu,
- a dombos középső Korfu
- és az alacsonyabb fekvésű déli Korfu.


Korfu túl kicsi ahhoz, hogy nagy folyói legyenek, a rendszeres esőzéseknek köszönhetően azonban a többi görög szigetnél gazdagabb vizekben. Legnevezetesebb folyója a Rópa folyó, ahol Korfu egyetlen golfpályája található.

Korfu déli részén található a híres Korission tó, ahol találkozik a tenger, a sivatag és az édesvíz. A Korission tónak igen gazdag madárvilága, ami miatt a vadászoknak és a természetet kedvelő turistáknak igen kedvelt kirándulóhelye.
Valóságos vadvilágának gazdagságáról az itt gyermekeskedő Gerald Durrell angol zoológus írásai is beszámolnak. (Családom és egyéb állatfajták).

Korfu sok tekintetben igen olaszos benyomást kelt a látogatóban, ennek oka a velencei uralomnak köszönhető. A velenceiek nemcsak a táj, hanem az épületek arculatára is hatással voltak. A lakóházak és a templomok egyaránt velencei stílusban épültek.
Viszont a későbbi francia, brit uralom nyomai is megtalálhatóak a szigeten. A britek egyik öröksége pl. a máig szívesen űzött krikettjáték.

Látnivalók, nevezetességek Korfu városában:

A fővárosban, aminek a neve szintén Korfu, található a sziget védőszentjéről Szent Szpiridonról elnevezett templom, Bizánci és Régészeti Múzeum.
görögország, Korfu A Listón a város nevezetes kávézóhelyeiről híres, találhatunk piacot az Új Erőd közelében, gyönyörű a naplemente Kanóniban a Vlachérna kolostornál megtekintve, ahol egyúttal átlátogathatunk a mellette található Egér-szigetre is, ahol szintén van egy gyönyörű kis kápolna. A fővárosban található még Ázsiai Művészetek Múzeuma is, és ha mindezt a sok látnivalót már meguntuk, akkor jólesik a barangolás az Óváros sikátoraiban. Meglátogathatjuk a híres költő, Dionysos Solomos házát, ahol 1857-ben bekövetkezett haláláig lakott. (Ez csak hétköznaponként tart nyitva!)

görögország, Korfu görögország, Korfu A Régi Erőd, amit egyetlen átjáró köt össze az Esplanade hatalmas terével szintén megér egy látogatást! A látogatók a Castel Nuovo világítótoronyból gyönyörködhetnek a kilátásban.


Az előbb említett Esplanade tér gyönyörű park, ahol kellemesen lehet pihenni a fárasztó túrák után. Itt alakították ki a híres krikettpályát. Található itt szökőkút, zenepavilon és egy 1816-ban emelt rotunda, amit Sir Thomas Maitland brit főbiztos emlékére építettek.
A leghíresebb látnivaló mégis, a szinte minden korfui fotón megtalálható Vlachérna kolostor. A vakítóan fehér kis kolostor feledhetetlen látvány, nem véletlen, hogy szinte minden turista felkeresi korfui kirándulása alkalmával.

A közelben található a repülőtér is, ami éles kontrasztot képez a régi épület látványával, mindamellett érdekes egész közelről figyelni a fel- és leszálló repülőgépeket.

Korfu többi látnivalója:

Autóval vagy akár robogóval is könnyen bejárható Korfu szigete és ajánlott is nem leragadni egy helyen. Hiszen szinte minden kis település más élményt nyújt az odalátogatónak.

görögország, Korfu A fővárostól északra található Ipsos, ami fiatalos, mozgalmas település, úgyhogy a családias pihenéshez nem igazán ajánlott. Arra a közelben meglelhetjük pl. Gouvía települést.

A sziget belsejében Daniliá az eredeti alakjában helyreállított régi falu bepillantást enged a hajdani korfui életbe, és görög esték hangulatába, és szép ajándéktárgyakat is vásárolhatunk emlékül.

görögország, Korfu Észak felé haladva bájos kis települést találunk, ami a Durrell fivérek révén vált nevezetessé: Kalámi. Az ott található Fehér Ház, ahol Lawrence Durrell alkotott, ma taverna.


görögország, Korfu Kouloura az utolsó üdülőhely a parton, mielőtt elfordul az út. A megkapó régi kikötő szinte minden képeslapon feltűnik, ahol taverna is található.


görögország, Korfu Továbbhaladva Kassiopi bárjai és ajándékboltjai ellenére is hamisítatlan, vonzó korfui város. Itt találhatók a forgalmas üdülő-települések: Akarávi és Róda.


A Korfu túloldalán is találhatunk gyönyörű helyeket, amiket érdemes megnézni. Paleokastritsa talán Korfu legszebb helye, gyönyörű öbleivel, csodálatos utcácskáival, erdőségeivel. Itt található az egyik leghíresebb ikongyűjtemény a Panagias Paleokastritsas kolostorban.

Sidari nevezetes a jellegzetes homokkő szikláiról, és a fiatalok körében igen kedvelt üdülőhely. A családosok viszont a kedvezően sekély víz, és a finom homok miatt szeretik. Itt található a híres Canal d’Amour, a szerelmesek csatornája. Többféle legenda kering róla, érdemes meglátogatni.
Sidari rélszetes helységleírása képekkel, Sidari Bővebben >>Szintén az északi részen található Angelokastro vára, ami a lemenő nap fényében érdekes zöld színben játszik.

A szigeten lefelé haladva találjuk a szintén kedvelt Glyfadai partszakaszt, ahol egyetlen nagy szálloda működik, viszont apartmanok találhatók. Sok az átutazó turista, akik egyetlen napot töltenek itt. Széles, aranyhomokos partja igen közkedvelt.

Pelékas kis hegyi falu, ahol meglátogathatjuk Vilmos császár kedvelt tartózkodási helyét, ami Császár Trónja néven ismert kilátó. Innen gyönyörű látványban van része minden turistának.

Agios Georgios szintén kedvelt üdülőhely, mostanában kezd felfejlődni.

Perama

görögország, Korfu Messonhgi-Moraitika mára már szinte egybeépült két üdülő-település a keleti parton található, keresztezi a Messongi folyó. Az itt nyaralók még találnak eredeti falusias hangulatot a fejlődés ellenére. A Messongi Beach Hotel, tíz bárjával, tavernáival, parkjaival és bevásárlóközpontjával jelentős tényező a településen. A parton rengeteg taverna található, és kavicsos, homokos partja lassan mélyül. Egyre inkább felkapott üdülőhely a szigeten.Benitses jobbára fiatalok által kedvelt üdülőhely, mert forgalmas, és partja sem igen kényelmes, mert keskeny, kavicsos. Viszont itt található egy igen érdekes Kagyló Múzeum, amit érdemes megtekinteni.

görögország, Korfu Benitsestől már nem messze találjuk Korfu talán leghíresebb látnivalóját, az Achilleon Kastélyt ami Sissy királynő kedvelt nyaralóhelye volt. A kastélyt a királyné kedvelt mitológiai hőséről, Achilleuszról nevezte el, és több szobor is áll a kastély kertjében, ami őt ábrázolja. Sokan túl giccsesnek találják rengeteg szobrai és vegyes építészeti stílusa miatt, de a turisták körében rendkívül népszerű látnivaló. Csodálatos panoráma tárul a szem elé a kertből, és mindenképp érdemes egy látogatást rászánni. Sissy halála után vette meg Vilmos császár a palotát. Ma is láthatóak a parton a Császár Hídjának romjai, ahonnan a császár a partra lépett hajójából.

Korfu déli végén található Kávos, mely a legdélibb üdülőhely a szigeten. Eszményi fürdőhelyek találhatók itt, bár a rengeteg bár, taverna és disco miatt inkább a fiatalok, főleg angol turisták kedvelt üdülőhelye. Szállások jobbára csak háztömbökben bérelhetők, és ezeket többnyire már szezon előtt lefoglalják jobbára angol utazási irodák.

Korfu belsejében, Agios Ioannis faluban található Európa talán legnagyobb aquaparkja. Korszerű, szép, rendezett környezetben látványos csúszdákat találnak az idelátogatók. Azt hiszem a fiatalok, és a gyerekekkel nyaralóknak nem szabad kihagyni. Érdemesebb egyénileg menni, mert a szervezett utaknál igen rövid időt töltenek ott az utazók. (2003-ban 17 euró volt fejenként egy felnőtt belépő, egyénileg. De az irodák már 2003-ban 30 euróért vitték oda a turistákat.)

görögország, Korfu görögország, Korfu görögország, Korfu

Lehetetlen minden látnivalót felsorolni Korfu szigetén, hiszen lépten-nyomon találhat a turista valami érdekeset, de azt hiszem unatkozni semmiképp nem fog, aki idelátogat.

Az irodák szerveznek a környező szigetekre is kirándulásokat, de egyénileg is meg lehet ezeket oldani. Kedvelt célpont Paxos és Antipaxos szigete, de a közelben található Lefkada, Kefallonia, Ithaka, Zakynthos is!
TetejéreKözeli látnivalók

Achilleon, Sissi kastély
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!