Tolo - Görögország

greekland.hu

Tolo

Tolo általában | Tolo kepek | 2014-es Greekland.hu élménybeszámoló


Tolo a Peloponnészosz félszigeten, az Argolikosz öböl partján, Nafpliontól csupán pár km-e található. Tolo egy igazi gyöngyszem a görög szárazföldön. Kékség, közeli kis szigetek, távolban hegyek, csodálatos tengerpart és rengeteg közeli látnivaló jellemzi. Az aktív és passzív utazók, Görögország szerelmesei itt megtalálják a számításaikat és biztosan élményekben gazdagon térnek majd Toloból haza.

Tolo, Görögország

Tolo tengerpartja meseszép. Bár igaz, nagy részén a tavernák, apartmanok igen közel épültek a parthoz, és néhol nem igazán adnak helyet a fürdőzőknek, azért még találunk helyet magunknak a homokos parton. Természetesen a szélesebb homokos part sem maradhat el, ami felett a kék zászló is lobog. Ez nem más, mint a Psili Ammos Beach, Tolo igazi strandja. A településre bevezető út mellett találjuk. Itt találunk napozóágyas fekvőhelyet napi áron. Illetve bőven van hely a homokba is leteríteni pokrócainkat.

Tolo, Görögország Tolo kilátás

A part mentén sétálva fel tudunk egész a kikötőig sétálni, kivéve közép tájékon ahol egy épület teljesen a víz mellé épült, itt vagy kerülünk, vagy a vizet válasszuk. Innen tovább haladva szintén találhatunk napozóágyakat fogyasztás fejében, vagy helyet, ahol lepakolhatunk egészen a kikötőig. A víz mindenhol lassan mélyül így ideális kisgyermekkel érkezőknek is. Érdekesség, hogy míg délelőtt a nyugodt szinte feszített víztükör a tenger addig délutánra Poszeidon szinte mindig felkorbácsolja pont annyira, hogy a hullámok szerelmesei is örömüket leljék.

Tolo, Görögország Tolo kilátás
Tolo, Görögország

Tolo mondhatni két főutcás falu, bár a fenti hegyoldalban vezetett út az innen távozóknak szolgál. Tolo ugyanis körforgalom, legalábbis az egyirányúsított táblák szerint, a part felőli oldalon jutunk be, majd a kikötőnél felkapaszkodik az út és felülről megkerülve a települést csatlakozik vissza az ide vezető útba. Öt nagyobb szupermarket, több taverna és kávézó, pékség és szuvenír bolt várja a vendégeket.

Tolo, Görögország Tolo kilátás

A nagyobb toloi strand közelében találjuk az első szupermarketet, péket. A főúton a kikötő felé sétálva több apartman és taverna mellett sétálunk el, láthatjuk Tolo iskolájának épületét és udvarát is. A mozgást hiányolók egy szabadon használható kondi játszóteret is igénybe vehetnek. Útközben megtaláljuk a következő szupermarketet. Toloban autót, robogót és kerékpárt is lehet bérelni, az egyik pont az iskola közelében van. Az S kanyar előtt pedig a mindenki által sokat fotózott virággal teli fát találjuk egy tető oldalában. Igazi fotó téma, senki se hagyja ki. Rögtön mellette a Panorama étterem igazi tengerre néző panorámával melyet a közeli Koronisi sziget ékesít.

Tolo, Görögország Tolo kilátás
Tolo, Görögország Tolo kilátás

A kanyar után mondhatni a központ, itt esténként nagyobb nyüzsi is van. Itt rögtön két nagy Szupermarketet találunk elég nagy választékkal, az Asteras és a Luludaki, a kettőt egy utca választja el, ha azon kicsit felsétálunk Tolo postáját is megtaláltuk. Innen ismét tavernák, fagyizó, trafik, fodrász, pékség. Jobbra fel egy tábla is mutatja, arra tartsunk, hogy Tolo központi templomához eljussunk ez az Agios Konstantinu templom. Innen már kifele haladunk el a kikötői rendőrség épülete előtt, bár ezt inkább egy Görög zászló és egy felirat említi. Még egy szupermarket néhány taverna. S természetesen a felsorolásokból kimaradt, de a szuveníresek is szép számmal akadnak. A kikötő felé haladva még egy többször fotózott házat leshetünk meg, persze csak kívülről. Az igazi kék fehér festése az, ami megmozgatja az utazó fantáziáját. Végül a kikötőhöz érünk.

Tolo, Görögország Tolo kilátás
Tolo, Görögország Tolo kilátás

Tolóban az árak nincsenek annyira elrugaszkodva, egy fogás átlagosan 6-10 Eur, a mellékelt itóka természetesen emelheti az árat. Több helyen ehetünk gyrost pitában, változó áron a legfinomabbat 2 euróért szereztük be (2014). Frappé is akad bőven átlagosan 2,5 Eur, de a nagy strand közelében találtunk 1Eur áron is. A kenyér itt 3 / 4 kg környéki lehet az ára szinte mindenhol 1,40 Eur (2014). A víz zsugorban 1-1,5 Eur (2014). Természetesen az árak tájékoztató jellegűek

Tolo és környéke látnivalóban gazdag. A legközelebbi az ókori Assini várának romjai, ami a Toloba bevezető út mellett van rögtön. Nem igazán van ép állapotban és az ásatások még folynak a területen, de mindenképp érdemes meglátogatni, ingyenesen megtekinthető. Kiépített út és lépcsősor vezet minket végig a romok között, míg a félsziget tetejére érünk, ahonnan visszatekinthetünk Tolora. Páratlan látványban lehet részünk.

Tolo, Görögország Tolo kilátás

Következő hegymászó túra az Agios Kiriaki templom. Aszfalton, de hegyoldalon sétálva megközelíthető ez a kék fehér színekben pompázó templom. Ha a tengernek hátat fordítunk, a felénk magasodó hegy oldalában biztosan megakad rajta a szemünk. Ahhoz, hogy oda feljussunk, a fenti úthoz kell menni, és a Panorama apartman melletti úton tovább fel. Aki onnan aztán visszatekint az öbölre, az sosem felejti el Tolot.

Tolo, Görögország Tolo kilátás

Vízi kalandként érdemes meglátogatnia a közeli Koronisi szigetet. A sziget nem túl nagy, csúcsán egy kis kápolnával, esténként meg van világítva. Az eljutás sem nehéz, mivel valóban nincs messze, a bátrak úszhatnak (a víz mély!!), vizibiciklivel hamar odaérhetünk, illetve a helyiek motorcsónakot is szívesen bérbe adnak, 1-2 perces tanítás után már vihető is. Innen is egy élmény visszatekinteni Tolora.

Tolo, Görögország Tolo kilátás

Tolohoz a legközelebbi nagyváros Nafplio. Ide naponta többször is járnak buszok, kb 20 perc alatt ott van (1,60 Eur - 2014).Több buszmegálló is van, ezek jelölve vannak táblával, a busz általában pontos is. Toloban nincs piac így érdemes átmenni Nafplioba, itt szerdán és szombaton van a buszvégállomástól nem messze. Több nagyobb üzletet is találunk, köztük Lidlt is. De ha csak pár dolog kell, nem feltétlenül olcsóbb, mint helyben Toloban megvenni.

Nafplio-t a látnivalóiért is érdemes felkeresni. A Palamidi vár ahova ezer lépcsőn átküzdve magunkat juthatunk fel (vagy hátulról aszfalton nem olyan meredeken, de nem is olyan látványos) (belépő 4 Eur -2014). A nagy vár alatt fekvő Akronafplia várat is érdemes körbesétálni (ingyenes). Az óváros is megérdemel egy sétát a kikötővel együtt.

Tolonak még akad néhány előnye látnivalók terén. Szinte kézzel fogható közelségben van Mükéné vára, az Epidavroszi színház. Néhány órás autózásra Korinthosz, Athén, Olümpia és még lehetne sorolni a közeli látnivalókat.

Tipp: Ha nem vagyunk autó, motor zsonglőrök, ám szeretünk egymagunk is felfedezni akkor Epidavros és Mükéné egyénileg is felkereshető. Nafplioból megy busz mindkét látnivalóhoz, vissza is tudunk onnan jönni, csak figyeljük a busz menetrendet (a végállomáson van elvihető menetrend is görög-angol nyelven). S a buszok nem, vagy alig késnek! A busztársaság honlapja Itt olvasható, a Tolo- Nafplio menetrend is megtalálható.

Egyszóval Tolo mindenki számára nyújt kikapcsolódást, de ha már itt vagyunk, a hely szépsége mellett fedezzük fel annak közeli és kissé távolabbi látnivalóit is. A pihenés is felejthetetlen marad, a kék tenger, a friss levegő a táj és egy igazi görög hangulat várja az ideutazókat.

Toloról küldött képek
Tolo, Görögország Tolo kilátás
Tolo, Görögország Tolo kilátás
Tolo naplemente Tolo naplemente
Tolo tengerpart, Görögország Tolo tengerpart, Görögország
Tolo Tolo taverna
A képeket nekik köszönjük: Dzsugi, tusezs, Zita, Erika
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!