Görög nemzeti italok. Az Ouzo és a Retsina


A Retsina és az Ouzo


retsina

Retsina

A retsina szó jelentése: gyanta. Még érthetőbben magyarra fordítva a Retsina mint ital a gyantás bor.

A Retsina gyökerei az ókori Görögországba nyúlik vissza, több mint 3000 éves. Készítése egyszerűsítve a következő: bor mint alapanyag, fenyőmag és ezek együttes érlelése tölgyfahordóban.

A retsina ugyanúgy görög nemzeti ital, mint az ouzo. 100% görög termék, csak és kizárólag Görögországban készül.

A színe lehet fehér vagy rózsaszín, ideális késérője szinte minden görög ételnek. Az íze enyhén kesernyés, köszönhető a gyantára hasonlító íz világnak. Sokan azt mondják első kóstolás után, hogy ezt nem ízlik nekik, pedig a recept egyszerű. Kell egy jó társaság, 1-2 üveg jó hideg Retsina, idő és mindezek párosítva egy görögországi tavernába.
Több márkában, minőségben készül. Azt mondják az Attica Retsina nagyon finom, de emellett a Kourtaki és Malamatina Retsina is nagyon jó.retsina retsina
ouzo

Ouzo

Az Ouzo a világ számos pontján ismert, görög nemzeti ital. Íze, ha valaki még nem találkozott volna vele ánizsos.

Születését az ókorra vetítik vissza, de biztosat nem tudnak. A lényeg, hogy a Raki-t ismerték a Görögök, a Törökök és az arab országok. A Raki nem más, mint törkölypálinka, ezt feldobták egy kis ánizzsal és kész is lett az Ouzo.

A 19. században intenzívebben kezdték gyártani az italt. A legtöbbet ekkoriban Lesbos szigete termelte. Ők ezért ki is sajátították az Ouzo-t, mondván az Ouzo tőlük származik. Ami nagyon fontos, az Ouzo is 100% görög ital, csak Göröországban készül. Ha itthon vásárolunk az is import, az is görög földi.

Fogyasztása nagyon egyszerű. Lehet hidegen kortyolgatni, esetleg jéggel vagy vízzel felhígítani. Koktélok nagyon jó alapanyaga is. Sokan narancslével isszák, de érdemes kipróbálni grépfrúttal is.ouzo ouzo


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!