Görög nemzeti italok. Az Ouzo és a Retsina


A Retsina s az Ouzo


retsina

Retsina

A retsina sz jelentse: gyanta. Mg rthetbben magyarra fordtva a Retsina mint ital a gyants bor.

A Retsina gykerei az kori Grgorszgba nylik vissza, tbb mint 3000 ves. Ksztse egyszerstve a kvetkez: bor mint alapanyag, fenymag s ezek egyttes rlelse tlgyfahordban.

A retsina ugyangy grg nemzeti ital, mint az ouzo. 100% grg termk, csak s kizrlag Grgorszgban kszl.

A szne lehet fehr vagy rzsaszn, idelis ksrje szinte minden grg telnek. Az ze enyhn kesernys, ksznhet a gyantra hasonlt z vilgnak. Sokan azt mondjk els kstols utn, hogy ezt nem zlik nekik, pedig a recept egyszer. Kell egy j trsasg, 1-2 veg j hideg Retsina, id s mindezek prostva egy grgorszgi tavernba.
Tbb mrkban, minsgben kszl. Azt mondjk az Attica Retsina nagyon finom, de emellett a Kourtaki s Malamatina Retsina is nagyon j.retsina retsina
ouzo

Ouzo

Az Ouzo a vilg szmos pontjn ismert, grg nemzeti ital. ze, ha valaki mg nem tallkozott volna vele nizsos.

Szletst az korra vettik vissza, de biztosat nem tudnak. A lnyeg, hogy a Raki-t ismertk a Grgk, a Trkk s az arab orszgok. A Raki nem ms, mint trklyplinka, ezt feldobtk egy kis nizzsal s ksz is lett az Ouzo.

A 19. szzadban intenzvebben kezdtk gyrtani az italt. A legtbbet ekkoriban Lesbos szigete termelte. k ezrt ki is sajttottk az Ouzo-t, mondvn az Ouzo tlk szrmazik. Ami nagyon fontos, az Ouzo is 100% grg ital, csak Grorszgban kszl. Ha itthon vsrolunk az is import, az is grg fldi.

Fogyasztsa nagyon egyszer. Lehet hidegen kortyolgatni, esetleg jggel vagy vzzel felhgtani. Koktlok nagyon j alapanyaga is. Sokan narancslvel isszk, de rdemes kiprblni grpfrttal is.ouzo ouzo


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!