Görögország ünnepei

Görög Ünnepek, szokások

Görögország nemzeti ünnepei:
Január 1.
Az újév első napja
Január 6.
Vízkereszt
Március 25.
Nemzeti ünnep. Ekkor ünneplik a török ellen 1821-ben vívott szabadságharc kezdetét. Városokban, falvakban parádés felvonulások vannak ekkor. Katonák, papok, rendőrök, közéleti személyiségek vesznek részt. Sok felvonuláson fiatalok korabeli öltözéket visel.
Május 1.
Munka ünnepe
Augsztus 15.
Mária elszenderedése. Templom szentelési ünnep.
Október 28.
Nemzeti ünnep. Az 1940-es Mussolini által küldött ultimátum elutasítására emlékeznek meg. Ekkor lépett be Görögország a 2. világháborúban a szövetségesek oldalára.
December 25/26.
Karácsony
A következő ünnepek nincsenek fix időponthoz kötve. Ezek a Júlián naptárhoz igazodnak, nem feltétlenül esnek egybe a mi hasonló nevű ünnepeinkkel.
Farsang
Ilyenkor a mulatozásé a főszerep. A tavernák tarka díszekbe öltöznek. A gyerekek farsangi öltözékbe bújnak.
Húsvét
Görögország legnagyobb ünnepe. Krisztus feltámadását ünneplik. Húsvét előtti szombaton este imára térnek a templomokba. Majd vasárnap összegyűlik a család az ünnepi ebédre. Itt a megszokott étel a nyárson sült bárány.
Nagypéntek
Ilyenkor Krisztus jelképes sírját az epitaphiosz virággal díszítik, majd este körmenetben körbehordozzák a faluban vagy egy bizonyos részen. Néhány hívő imádkozva virraszt a sírnál. A pirosra festett tojás sem maradhat el. A tojás az örök élet jelképe.
Pünkösdhétfő
Görögország, Templom
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!