Görög történelem, mitológia

Az Olimposi istenek | Dionszosz trtnetei | A minosi mitolgia


Dionszosz trtnetei


Dionszosz s a bor

Dionszosz aki Szemel s Zeusz fia, A nsziai erd szln egy barlangban nevelkedett, Szilnosz a blcs reg felgyelete alatt. Doinszosz legjobb bartja lett itt Ampelosz kivel mr gyermekkora ta jtszott s "vetlkedett".

At a krrm s irigysg istennje megrigyelte kettjk bartsgt. Egyszer mikor a hegyeket mszta, Ampelosz messze tvedt h bartjtl. At fiatal psztor alakjt ltve ment oda az ifjhoz. Sikerlt meg gyznie, hogy Dionszosz nem is olyan j bartja, hisz nem engedi t, hogy meglje az oroszlnjt, hogy hajtsa psztor fogatt. Amint, hogy elltette Ampelosz fejben e dolgokat kdd vlt az isten s a hegy tetejrl a fi fel vgtatott le egy bika, majd meglva melett minha psztorra ismert volna. Fellt a bikra ,majd egytt vgtattak, de a bika estre sem lt meg vele. Vgl egy sziklahasadkba dobta Apeloszt.

A hallhrt halva odasietett Dionszosz. Krlelte az isteneket, hogy agyjk neki vissza h bartjt. Teltek a nappalok s az estk, vgasztalhatatlan volt.
Az egsz vilgra a bskomorsg trt r. Borzalmas figyelmeztets volt ez a hrom Morinak (Klotho, Lakheszisz, Atroposz). Felkellett fejtenik jra az idk fonalt. Maga Atroposz kereste fel Dionszoszt s prblta vigasztalni. -Ampelosz nem halt meg egszen, n magam vltoztattam bvs itall, s a vilg 4 tjt fogja gynyrkdtetni.

Csoda trtnt. Ampelosz Dionszosz szeme lttra kelt fel s a szeme eltt kezdett tvltozni. Trzsbl szlltke, ujjai gakk, haja szllfrtkk, kt lba pedig gykeret vert. Az els szlltkbl amit Apelosznak neveztek el csakhamar egy egsz kert keletkezett.
Eljtt az sz, a szret ideje. Dionszosz egy pr szllfrttt leszaktott s kezvel prselte bikaszarv kupjba. Megzlelte. S rjtt ez az ital amit feltallt vetekszik az istenek telvel italval (ambrzia, nektr). Apelosz ajndka tbbet r Dmtr gabonjnl, Athn olajnl. A Bor az ami elfeledteti a gyszt s megvidmtja az emberek szvt. hisz Ampelosz halla utn is boldogsgot szerzett Dionszosznak2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!