Görög történelem, mitológia

Az Olimposi istenek | Dionüszosz történetei | A minosi mitológia


Dionüszosz történetei


Dionüszosz és a bor

Dionüszosz aki Szemelé és Zeusz fia, A nüsziai erdő szélén egy barlangban nevelkedett, Szilénosz a bölcs öreg felügyelete alatt. Doinüszosz legjobb barátja lett itt Ampelosz kivel már gyermekkora óta játszott és "vetélkedett".

Até a káröröm és irigység istennője megírigyelte kettőjük barátságát. Egyszer mikor a hegyeket mászta, Ampelosz messze tévedt hű barátjától. Até fiatal pásztor alakját öltve ment oda az ifjúhoz. Sikerült meg győznie, hogy Dionüszosz nem is olyan jó barátja, hisz nem engedi őt, hogy megülje az oroszlánját, hogy hajtsa pásztor fogatát. Amint, hogy elültette Ampelosz fejében e dolgokat köddé vált az isten és a hegy tetejéről a fiú felé vágtatott le egy bika, majd megálva melett minha pásztorára ismert volna. Felült a bikára ,majd együtt vágtattak, de a bika estére sem ált meg vele. Végül egy sziklahasadékba dobta Apeloszt.

A halálhírt halva odasietett Dionüszosz. Kérlelte az isteneket, hogy agyják neki vissza hű barátját. Teltek a nappalok és az esték, vígasztalhatatlan volt.
Az egész világra a búskomorság tört rá. Borzalmas figyelmeztetés volt ez a három Moriának (Klotho, Lakheszisz, Atroposz). Felkellett fejteniük újra az idők fonalát. Maga Atroposz kereste fel Dionüszoszt és próbálta vigasztalni. -Ampelosz nem halt meg egészen, én magam változtattam bűvös itallá, és a világ 4 táját fogja gyönyörködtetni.

Csoda történt. Ampelosz Dionöszosz szeme láttára kelt fel és a szeme elött kezdett átváltozni. Törzséből szöllőtőke, ujjai ágakká, haja szöllőfürtökké, két lába pedig gyökeret vert. Az első szöllőtőkéből amit Apelosznak neveztek el csakhamar egy egész kert keletkezett.
Eljött az ősz, a szüret ideje. Dionüszosz egy pár szöllőfürtött leszakított és kezével préselte bikaszarv kupájába. Megízlelte. S rájött ez az ital amit feltalált vetekszik az istenek ételével italával (ambrózia, nektár). Apelosz ajándéka többet ér Démtér gabonájánál, Athéné olajánál. A Bor az ami elfeledteti a gyászt és megvidámítja az emberek szívét. hisz Ampelosz halála után is boldogságot szerzett Dionüszosznak2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!