Oxi (ohi), Október 28, a NEM napja

Oxi (ohi), Október 28, a NEM napja

Ioannis Metaxas
Ioannis Metaxas

Görögország, a görögség egyik legfontosabb nemzeti ünnepe. Egy évforduló, jelképe a görög nemzeti öntudatnak, a bátorságnak, a kitartásnak.

Mi is az a NEM napja? Mi történt 1940. október 28 előtt, azon a napon és utána Görögországban?

1940-ben javában dúlt a második világháború. A Hitleri Németország sikert sikerre halmozva több európai országot elfoglalt. Az afrikai hadszíntéren is sikeresek közösen az olasz haderővel. Mussolini az olasz diktátor ekkor már elfoglalta Albániát. Csapatai sikeresen küzdenek a németekkel az afrikai fronton, ám ő mégis irigykedve tekint a német sikerekre. Fejébe veszi, hogy Olaszország befolyását növeli a balkánon.

1940. augusztus 15.-én Tinos sziget kikötőjében torpedótalálat érte az Elli cirkálót, amely Szűz Mária szent ikonját szállította Nagyboldogasszony ünnepére. Bár az akkori hírek úgy szóltak, hogy ismeretlen tengeralattjáró támadott, a görögök mégis tudták, hogy az olaszok támadtak. Megtalálták a torpedó egy darabját, amelyen tisztán látszott, hogy olasz gyártmány. Ekkor a két ország között még nem tört ki a háború, de ez jelzés volt a görögök számára a felkészülésre.

Az Elli cirkáló
Az Elli cirkáló

Október 15.én az olasz vezérkar megtervezte a görögországi támadást, amely gyors, meglepetésszerű támadásra alapozta a sikert. Ekkor már felsorakozott az olasz haderő a görög albán határ közelében

Október 28 hajnala. Hajnali 3 óra körül Emanuelle Grazi görögországi olasz diplomata átadja Ioannis Metaxas miniszterelnök számára az olasz diktátumot. Az olasz csapatok szabad átvonulása Görögországon keresztül, a stratégiai pontok olasz kézre adása. Október 28. a NEM napja, Metaxas csak egy NEM-et mondott az olasz ultimátumra és ezzel kezdetét vette a görög-olasz háború. Pár órával ezután a görög albán határnál megszólaltak az olasz ágyuk.

Epirusz tartományban több irányban is támadtak, Igumenitsa felé is. Kalpaki közelében a görögök megállították a támadó erőket majd november 13.án a görögök elérték az Albán határt és folytatódott a görög ellentámadás albán területen.

A görögök legyőzték az olasz sereget, hisz a haza védelme a legnagyobb feladat, a legnagyobb bátorságot adó cselekedet. De mellettük volt a helyismeret is. A görögök véghez vitték azt, ami eddig nem sikerült, övék volt az első szövetséges győzelem Európában, az ami erőt adott a további kitartásra a többi nemzetnek is.

Mivel az olaszok teljesen összeomlottak, és német részről fontos volt a balkán biztosítása ezért 1941 április 6. megindult a német támadás Bulgárián és Jugoszlávián át, megkerülve a görög védvonalat. Április 24.én Görögország is kapitulált. Ezután következett 4 év borzalom, 4 év megszállás.

Kalpaki emlékmű
Kalpaki emlékmű

Ha valaki Epirusz tartományban jár, feltétlenül keresse fel Kalpaki települést. Itt található a múzeum, amely a legátláthatóbban mutatja be az itt lezajlott ütközetet, a görög-olasz háborút. Az múzeum honlapja itt elérhető Katonai Múzeum, Kalpaki

Ha szeretnél többet megtudni érdemes az alábbi videó mind a 8 részét végignézni. Görög nyelv, angol felirat.

A greekland.hu ezzel az cikkel Tiszteleg a bátor görögök elött.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!