Oxi (ohi), Október 28, a NEM napja

Oxi (ohi), Oktber 28, a NEM napja

Ioannis Metaxas
Ioannis Metaxas

Grgorszg, a grgsg egyik legfontosabb nemzeti nnepe. Egy vfordul, jelkpe a grg nemzeti ntudatnak, a btorsgnak, a kitartsnak.

Mi is az a NEM napja? Mi trtnt 1940. oktber 28 eltt, azon a napon s utna Grgorszgban?

1940-ben javban dlt a msodik vilghbor. A Hitleri Nmetorszg sikert sikerre halmozva tbb eurpai orszgot elfoglalt. Az afrikai hadszntren is sikeresek kzsen az olasz hadervel. Mussolini az olasz dikttor ekkor mr elfoglalta Albnit. Csapatai sikeresen kzdenek a nmetekkel az afrikai fronton, m mgis irigykedve tekint a nmet sikerekre. Fejbe veszi, hogy Olaszorszg befolyst nveli a balknon.

1940. augusztus 15.-n Tinos sziget kiktjben torpedtallat rte az Elli cirklt, amely Szz Mria szent ikonjt szlltotta Nagyboldogasszony nnepre. Br az akkori hrek gy szltak, hogy ismeretlen tengeralattjr tmadott, a grgk mgis tudtk, hogy az olaszok tmadtak. Megtalltk a torped egy darabjt, amelyen tisztn ltszott, hogy olasz gyrtmny. Ekkor a kt orszg kztt mg nem trt ki a hbor, de ez jelzs volt a grgk szmra a felkszlsre.

Az Elli cirkl
Az Elli cirkl

Oktber 15.n az olasz vezrkar megtervezte a grgorszgi tmadst, amely gyors, meglepetsszer tmadsra alapozta a sikert. Ekkor mr felsorakozott az olasz hader a grg albn hatr kzelben

Oktber 28 hajnala. Hajnali 3 ra krl Emanuelle Grazi grgorszgi olasz diplomata tadja Ioannis Metaxas miniszterelnk szmra az olasz dikttumot. Az olasz csapatok szabad tvonulsa Grgorszgon keresztl, a stratgiai pontok olasz kzre adsa. Oktber 28. a NEM napja, Metaxas csak egy NEM-et mondott az olasz ultimtumra s ezzel kezdett vette a grg-olasz hbor. Pr rval ezutn a grg albn hatrnl megszlaltak az olasz gyuk.

Epirusz tartomnyban tbb irnyban is tmadtak, Igumenitsa fel is. Kalpaki kzelben a grgk meglltottk a tmad erket majd november 13.n a grgk elrtk az Albn hatrt s folytatdott a grg ellentmads albn terleten.

A grgk legyztk az olasz sereget, hisz a haza vdelme a legnagyobb feladat, a legnagyobb btorsgot ad cselekedet. De mellettk volt a helyismeret is. A grgk vghez vittk azt, ami eddig nem sikerlt, vk volt az els szvetsges gyzelem Eurpban, az ami ert adott a tovbbi kitartsra a tbbi nemzetnek is.

Mivel az olaszok teljesen sszeomlottak, s nmet rszrl fontos volt a balkn biztostsa ezrt 1941 prilis 6. megindult a nmet tmads Bulgrin s Jugoszlvin t, megkerlve a grg vdvonalat. prilis 24.n Grgorszg is kapitullt. Ezutn kvetkezett 4 v borzalom, 4 v megszlls.

Kalpaki emlkm
Kalpaki emlkm

Ha valaki Epirusz tartomnyban jr, felttlenl keresse fel Kalpaki teleplst. Itt tallhat a mzeum, amely a legtlthatbban mutatja be az itt lezajlott tkzetet, a grg-olasz hbort. Az mzeum honlapja itt elrhet Katonai Mzeum, Kalpaki

Ha szeretnl tbbet megtudni rdemes az albbi vide mind a 8 rszt vgignzni. Grg nyelv, angol felirat.

A greekland.hu ezzel az cikkel Tiszteleg a btor grgk eltt.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!