Először Görögországba


Először Görögországba


Először Görögországba? Igen, valahol mi is elkezdtük és lassan már profi utazók vagyunk. De minden évben egyre több új utazó fedez fel Görögországot. Nekik szánjuk összefoglalókat, ami nem másról szól, mint arról, hogy mit érdemes tudni Görögországról, melyek azok az első információk, amiket érdemes megtudnunk első utazásunk előtt.

 • Görögország EU tagállam. Az ország hivatalos pénzneme az Euró. Hivatalos nyelve a görög és a lakosság legalább 98%-a görög.
 • Görögországban nemcsak a magyar turista, idegenvezető tud nekünk segíteni, ha bajba kerülünk. A magyar diplomácia is képviseli kint érdekeinket.
 • Utasbiztosítást kötelező kötni. Bár ne így legyen, de ha meg kell magunkat mutatni egy orvosnak külföldön, akkor az utasbiztosítás a költségeinket ez ügyben fedezi. Macedóniában pedig kötelező, bármikor kérhetik a határon, e nélkül nem engednek be az országba, bár eddigi tapasztal szerint még sosem kérték.
 • Görögországba leginkább három módon juthatunk el. Repülővel, autóval illetve busszal. Repülővel elegendő a személyi igazolványunk is. Autóval és busszal közlekedők Szerbián és Macedónián keresztül juthatnak el Görög földre. Szerencsére már ők is utazhatnak személyi igazolvánnyal mindhárom országba. Természetesen az útlevelet is elfogadják. Feltétel csupán annyi, hogy 90 napon belül nem jár le az érvényessége személyinknek, útlevelünknek.

A formális dolgok után pedig következzen a lényeg, az amit tudni akar mindenki: Milyen Görögország.

 • Elsőször egy tévhitet oszlatunk szét. Görögországban iható a víz! Legfinomabb víz az Olimposz környéki falvakban van. Ihatunk, főzhetünk belőle. Talán egy-két szigeten fordulhat elő, hogy enyhe mellék íze lehet a víznek, de ezek száma elenyésző.
 • Ha már víz, akkor mellékhelység. Görögországban a vizesblokkokat elég szűkre tervezik, a csövek vékonyak ezért nem szabad még a WC papírt sem a csészébe dobni. Mindenhol van egy kuka ahova ezeket dobhatjuk. Ha nem így teszünk, hamar dugulást okozhatunk.
 • Témában még fontos, hogy benzinkutakon és egyéb nyilvános helyeken az általunk megszokott angol WC található. Ezzel még egy tévhit elhessegetve.
 • Ha már víz, akkor tengerpart. Kevesen tudják, de a legtöbb görögországi strand kékzászlóval rendelkezik. Azaz tiszta part, van zuhanyzó és nyilvános WC, esetleg öltöző bódé. Amit kevesen tudnak és általában morognak, hogy néha szemetes a part. A part azért szemetes, mert mi turisták azzá tesszük. Ha odafigyelünk mindannyian, akkor ez elkerülhető.
 • Ha víz, akkor tenger. A görög tenger legyen az Égei- vagy Jón - tenger, ugyanúgy nyílt élő víz, mint nálunk a Balaton. Azaz van élővilág a tengerben. Nem jellemző, de nagyritkán láthatunk medúzát, ha ez megtörténik, kerüljük el jó messziről! Partközelben apró veszélytelen halak úszkálnak, apró rákok és kagylók vannak a víz alatt a homokban. De nem kell félni tőlük, ők jobban félnek tőlünk.
 • Ami nagyon fontos, hogy nem érdemes azt hinni, hogy kavicsos a part. Görögországban rengeteg homokos partszakasz van. Néhol találunk kavicsos, aprókavicsos partot is, de a víz alatt általában egy-két méter után homok van a talpunk alatt.
 • Görögországban több típusú szállás létezik. A legelterjedtebb az apartman, stúdió típusú szállás. A legtöbb 2-3 ágyas, konyhával, fürdőszobával rendelkezik. A konyha minimális alapfelszereltsége a tányérok, evőeszközök, lábasok. Van ágynemű, de ezeket sokszor csak turnusváltáskor cserélik. Illetve, hotel, szálloda ahol a csillagoknak megfelelő szolgáltatást kapjuk.
 • A görögök vendégszerető emberek. Szeretik, ha pár szót mi is tudunk görögül. Ezt mindig meghálálják, akár egy mosollyal, kedvességgel. Bőven elegendő, ha napszaknak megfelelően tudunk köszönni.
 • A legtöbb görög beszél angolul, néhányuk beszél németül, a magyarok által felkapott üdülőhelyeken a magyar nyelv ismerete sem kizárt.
 • A tavernákban az ételek nem túl drágák, bár ez függ attól, hogy szigeten vagyunk vagy nem. Mindenhol görög ételt kapunk, érdemes is megkóstolni őket. Saját tapasztalat alapján oda érdemes bemenni, ahol a legtöbb görög ül bent. A borravalót nem várják el, nem kötelező adni. Ha adunk, akkor ők már 50-60 centnek is nagyon örülnek.
 • Tévhit, hogy mindenhol adnak valami ajándékot evés után. Szoktak adni egy pohár Ouzo-t, valamilyen gyümölcstálat, amiért nem kell fizetnünk. Ha kapunk fogadjuk el, de sose várjuk el!
 • Görögországban a kis üzletek mind egyben szupermarket is. Szinte bármit megkapunk az üzletekben. Néhány településen vagy annak közelében vannak nagyobb üzletek is, itt olcsóbban juthatunk hozzá több dologhoz. Görögországban az Aldi, Lidl és Spar mellett több helyi nagy üzlet is van.
 • Posta nem minden településen van. Képeslapot mindenhol kapunk, bélyeg is kapható, csak meg kell kérdezni az üzletben, hogy van e. Szokott lenni. Nagy sárga postaládát, ha találunk oda dobjuk be, a görög posta az ELTA gondoskodik róla, hogy hazaérkezzen.
 • Ha autót akarunk bérelni, akkor mindenképpen vigyük magunkkal a jogosítványunkat. Az autót érdemes mindig átnézni, körbejárni. Az esetleges sérüléseket előre tisztázni. Az autót mindig olyan állapotba vigyük vissza, ahogy megkaptuk. Ha teli tankkal kaptuk akkor teli tankkal adjuk vissza.
 • Ha a tömegközlekedést választjuk az se probléma. Tévhit az, hogy a görög buszok késnek. A buszok nem késnek, csak az, aki mondja nem ismeri menetrendet. Eddig sosem csalódtunk. menetrend szerint jöttek a buszok, maximum 10 perc volt eddig a legnagyobb késés. A KTEL (ez a görög volán) buszain a jegyet a sofőrnél vagy a kalauztól kell megvenni. Minden busz légkondicionált, olyanok mit a turista buszok. Ha OSE azaz a görög vasutat választjuk, akkor itt sem csalódunk. A vonatok pontosak, kényelmes légkondicionáltak. A jegyet az állomáson kell megvenni.

Néhány mondatban több apróság, ami fontos lehet a teljesség igény nélkül.

 • A tengerparton a napozóágyak rendszerint egy étteremhez, bárhoz tartoznak. Rendelés fejében használhatjuk azokat. Ha csak egy vizet rendelünk már akkor is egész nap ott feküdhetünk.
 • Elterjedtek a tengerparti afrikai árusok. Gagyi dolgokat árulnak, de néha lehet jó vásárt csinálni. Az ár nem annyi, amit ők mondanak, hanem amit mi mondunk! Ha náluk akarunk vásárolni alkudni kötelező!
 • Érdemes kilátogatni a helyi piacra, heti egyszer a legtöbb faluban van piac. Ott lehet a leghamarabb házi dolgokhoz jutni.
 • A legtöbb helyen, amikor megérkezünk a késő délutáni órákban az idegenvezetők úgynevezett megbeszélést tartanak. Itt elmondják a kötelező már-már sablonos tudnivalókat, elmondják a fakultatív programokat.
 • Sokan drágának mondják a fakultatív programokat. De ha egy jó idegenvezetővel indulunk felfedezőútra, akkor tőle rengeteg hasznos és érdekes dolgot tudhatunk meg.
 • Sajna fakultatív programok keretében az idő szűke miatt, a legtöbb rohanós. Jó taktika ha elsőnek ilyen módunk jutunk el valahova, Legközelebb önállóan kereshetjük fel és akár egy egész napot tölthetünk el, úgy hogy nem az ismeretlenben vagyunk.

Kiegészítések még lehetnek. Sok olyan dolog van még amit érdemes tudni Görögországról. Nézz vissza többször.

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!