Parga

Utazómaci kezdőlap
Görögországban Stavromaci

Utazásom Parga-ra

2014-ben először sikerült Görögországba utaznom. Uticélom a csodálatos Parga az egyik legcsodálatosabb üdülőhely Görögországban. Olvassátok élménybeszámolómat Mariann tollából, éljétek át velem ezt a Görög csodát is.


Stavromaci

Uticélunk most Parga volt, 3 éve készülünk ebbe a csodás kis faluba, de mindig más felé vetett minket a sors .Az utazásunkhoz a Grand toursot választottuk. Szegedről fél5 indultunk,és másnap 11,30-ra érkeztünk Pargára. A határállomások, némi várakozás után gyors áthaladást biztosítottak.

A katalógusból a Miltos apartmant választottuk, amely a városhoz igen közel, a tengerhez viszont igen messzi volt. Érkezésünk után regenerálódtunk majd megkerestük az első frappést, és gyrosost ami nem okozott csalódást.

Parga egy aprócska kis falu, mely Görögország észak-nyugati partvonalán fekszik. Görögország egyik legszebb települése elhiteti , hogy valamely görög sziget településén jár. A helyiek büszkék az országban egyedülállóan tiszta és érintetlen partjaikra és kiváló, tradicionális mediterrán konyhájukra.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Parga az Epirusz régió dél-nyugati részén fekszik, közel az Acheron folyóhoz, Preveza és Igoumenitsa városa között, Paxi, Antipaxi és Korfu szigete mellett.

Mint turisztikai célpont, Parga Epirusz kincseként is ismert, mint egy még romlatlan üdülőhely, köszönhetően annak, hogy sokáig inkább a görögök körében volt népszerű a település. Ennek köszönhető a falu egyedülálló bűbája és szépsége. A település karaktere dinamikus és modern, erős tradicionális elemekkel. A rend őrének nem sok munkája akadt az ottlétünk alatt.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

A történelem szerelmesei az ókori mítoszok kedvelői nagy kincsekre lelnek Pargán és környékén.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

A környék szinte kiaknázhatatlan kirándulási lehetőségekkel büszkélkedik. Meglátogathatja az alvilág kapujában emelt ősi romokat. Az ókori görögök hite szerint ugyanis Parga közelében volt Hádész birodalmának bejárata, ahová az alvilág révésze, Kháron az Acheron folyón úszó ladikján vezette el a holt lelkeket. Ellátogattunk az ókor egyik leghíresebb jósdájába, Dodoniba. Túráztunk az európai „Grand Canyon”-ban. Áthajózhat Paxos és Antipaxos szigetére.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Pénteken és szombaton reggel,a paxosi lakosok által is kedvelt kis piac van a Dallas bolt előtti kis utcában. Igaz csak helyi gyümölcs –zöldség ,de jóval olcsóbban mint a boltban. Az árak a görögországi üdülőhelyekhez képest jóval drágábbak, a suvenirek és az ékszerek is a megszokott ár 2x 3x annyiba kerülnek mint az északi kedvelt üdülőhelyeken.

Háát nem is ezért megyünk Pargára... A víz hőmérséklete is sokkal-sokkal hüvösebb egész évben június végén sem volt több 18 C-nál, mivel a hideg, jeges folyók ebbe az öbölbe ömlenek bele és hütik a tenger vizét egész évben. A hőmérő nagyon meleg, viszont a víz a megszokottnál jóval hidegebb Pargán.

A sok séta után kirándulni van kedve mindenkinek, Parga tengerpartjáról megy egy kisvonat 8/6 euró egyik időpontban Ali pasa várához megy , a másik időpontban egy meseszép vízesést ,citromfákat amelyek az erdőben gazként nőttek, lehet szedni bátran/ és egy Vizimalom múzeumot mutat be az idegenvezető aki a kisvonattal velünk utazott mindig. Angol nyelvű. Nagyon jó kis túra és nem fárasztó a nagy melegben sem. Ne hagyd ki!! 2 óra az időtartama.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

A kikötőből mennek a hajók, Paxos Antipaxosra ,közben kicsit megállnak lehet fürdőzni a nyílt vizben. Paxoson 4 óra szabadidő van .Tavernák, fagyizók és egy szép kis helyi templom. A paxosi séta rövid, de nagyon szép. Lehet fagyizni, tengert nézni és a gyrost megkóstolni. Mi ezt a túrát a helyi idegenvezetőnél fizettük be. 2 gyerek és 2 felnőttre 75 euro volt. 3 matróz szórakoztatja az utasokat, nagyon szerettük őket. A hajón finom a frappé !! Idegenvezető nem jön az úton. Tengeri betegeknek a hajón ingyen kínálgatják a helyi gyógyszert , hatásos, csak álmosít.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Árak: paradicsom 1eu/kg, dinnye 1eu/kg, kifli 0,6/db, 250gr vaj 3-4 eu, sajt 4eu/400gramm, fagyi 1,5/gombóc. Gyros :2 eu, spagetti:7-7,5eu, Metaxa 17eu/7dl , Frappe 2eu. A szuvenír árak igen magasak. Törölköző 9eu, ezüst ékszerek ,én 70-80 eu alatt nem láttam. Táskák a vászon 30-40eu. Fürdőruha vékonyaknak 20-30 eu, Frappé készítő elektromos amit csak kizárólag görög földön lehet kepni 8-12 euro, egyetlen elektromos bolt a Dallassal szemben a Taxi állomás mellett. Nagyon kedves a hölgy, ott még van görögös ékszer, bizsu de 3-5 euróért. Ennyiért máshol nem láttam.

A wifi lehetőségek korlátozottak, nálunk az iroda ingyen wifivel hirdette az apartmant, viszont a wifi nem müködött a szobában sem a szoba előtt sem , egy központi helyiség előtt nagyon gyatrán ,igazán azt mondanám hogy nincs.

Túrázók szerelmesei élvezni fogják ezt a kis gyöngyszem falut, mivel a tenger az apartmanokhoz nagyon messzi van.

A hazafelé út problémamentesen zajlott 23 óra alatt itthon voltunk!
Örülünk hogy láttunk Parga, és örülünk,hogy Stavromaci velünk lehetett!

Mariann és József

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!