Görög körutazásom tavasszal, Csillával

Utazómaci kezdőlap
Görögországban Kalimaci

Görög körutazásom tavasszal

Sziasztok, avagy jaszasz ahogy a görögök mondják
Ismét sikerült eljutnom Görögországba, egy olyan csodálatos vidékre, amely mindig okoz meglepetéseket és számtalan újdonságot.
Utazásom Csillával a Görög szárazföldön 2014. április 11.-17.

Kalimaci

Utazásomat ezúttal Romániában, Nagyváradon kezdtem, hiszen 2014 áprilisában Csillával és ismerőseivel innen indúltunk el autóbusszal felfedezni Görögországot.

A hajnali indulást követően, folyamatos utazással Szerbián keresztül érkeztünk meg Belgrádba (ándorfehérvárra), ahol megnéztük a várat és lehetőségem nyílt korabeli hadijárművet is vezetni. És bár Belgrádban kicsit hideg volt és fáztam, nem hagyhattam ki, hogy ne nézzem meg a várost, amely a Száva és a Duna összefolyásánál fekszik Szerbia északi részének közepén, ott ahol a Kárpát-medence a Balkán-félszigettel találkozik.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Utunkat Macedónián át folytattuk Görögország második legnagyobb városa és legforgalmasabb kikötője, Közép-Makedónia régió székhelye felé, Thesszalonikibe. Miután megtekintettük a Szent Demeter bizilikát és a Szent Szófia templomot, elértünk a Fehér toronyhoz, majd a napnyugtát a kikötőben hajókázással töltöttem. Thesszalonikiben töltöttük az éjszakát, amikor is pillantást nyertünk Csillával és a csajokkal a görög éjszakába is, fagyit ettünk és csodáltuk a várost.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Egy hosszú, hosszú autóbuszút után megérkeztünk Athénba, ahol láttam Zeusz templomát, az Akropoliszt, a Parlamentet. Sajnos lemaradtam az őrségváltásról, de ajánlom mindenkinek, aki teheti, hogy tekintse meg, hiszen a népviseletbe öltözött katonák lassított felvételes mozdulatai rendkívül érdekesek. Athénban ettem viszont első igazi görög gyrosomat, jó sok paradicsommal, krumplival és tzatziki szósszal.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Fel sem tűnt, hogy utazasombol már eltelt 4 nap, amikor is utunkat a Peloponnészoszi-félsziget irányába folytattuk. Útközben rövid pihenőt tettünk, és fotózkodtunk a Korinthoszi-csatornánál, majd megismerkedtünk Korinthosz és Mükéne romjaival, Európa egyik legősibb civilizációjával.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Fantasztikus pár órát töltöttem Nafplionban, Görögország egyik leghangulatosabb városában, ahol ajánlom, hogy ha lehetőségetek van másszatok fel a várba, ahonnan gyönyörű a kilátás. Nafplionban ettem epret (nagyon finom, édes) és megkóstoltam az igazi görög frappé-t is, amely Nescaféból készül tejjel és cukorral.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Délután a híres Epidauroszi Színházhoz utaztunk narancs- és olajfa ligetek mentén. Az Epidauroszi színházat látni kell!Hallani kell a madarak csicsergését, csodálni az ókori görögök fantasztikus tudását, amivel tökéletes akusztikájú helyet építettek, itt teljesen megérint a tisztaság, a természet és a szépség.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Az utazás ötödik napján kompon átmentünk Zakynthos szigetére, ahol sajnos rájöttem, hogy igencsak tengeri beteg vagyok, ezért úgy döntöttem, hogy nem hagyom el Csilla biztonságot adó táskáját igy nem sokat láttam a szigetből. Én csak annyira emlékszem, hogy volt egy Pukihoz (Görögbe fogadva c. film) hasonló sofőrünk, aki egy óriási görög busszal rótta át velünk a szigetet.

Görögországban Kalimaci

Szerencsére, amikor már ismét szilárd talaj volt a lábunk alatt, ismét jól éreztem magam és Olümpia szépségeit már tökéletesen élvezhettem. Viszont el is szomorodtam, hiszen legsikeresebb rólam készült fényképeimet Csillának ki kellett törölnie, mivel az ókori olimpiai játékok helyszínén tilos olyan fotókat készíteni, amelyeken látszódnak a romok.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Hosszú és jól megérdemelt pihenést követően indúltunk el mackóéletem eddigi legszebb vidékére. Ismét egy fárasztó buszozás után, Delphoiban a jósdánál töltöttünk pár órát, ahol megcsodáltam a pompás növényeket, rádöbbentem arra, hogy a vadkapor sokkal magasabb mint én és a jósda után barátságos, kedves település várja a turistákat, finom ételekkel és szuper ajándéktárgyakkal.

Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci Görögországban Kalimaci

Délután érkeztünk meg a Meteórákhoz, egy olyan fantasztikus és tökéletes helyre, ahol az ember mackója úgy érzi a világ tetején van, ott, ahol az Isten jókedvében elszórta szikláit ezzel megteremtve a tökéletességet.

Görögországban Kalimaci

Sajnos záróára érkeztünk a kolostorokhoz, de így is sikerült egy gyors pillantást vetnem a koponyateremre, a kolostor imatermére és az ebédlőre.

A kolostori látogatás után kiültünk a „dombtetőre” s onnan néztünk szerte-szért, s hallgattuk a CSENDET.

Nem tudom ki hogy van vele, de én azt vallom, hogy a Meteórákat látni kell, egyszer az életben, ha lehetőség van rá, hiszen onnan fel kell töltődni energiával, és szegényebben halnánk meg, ha ezt a csodát nem élnénk át személyesen.

Gyorsan elrepült ez az egy hét és utolsó görög éjszakánkat Larissaban töltöttük. A csajokkal jó nagyot vacsoráztunk, alig 3.5 euróért akkora adag kaját kaptunk, hogy a felét sem tudtuk megenni, majd egy jó pihenés után 24 órás út végén érkeztünk meg ismét Nagyváradra.

Míg Csilláék a Bihari megyeszékhelyen maradnak én ki sem csomagolok, hiszen érkezem vissza Budapestre, hogy remélhetőleg hamar, nagyon hamar ismét visszatérjek kedvenc országomba Göröghonba!

2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!