Pasticio görög recept


Pasticio

Aki küldte: Szabó Bence


Pasticio recept

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg darált hús
  • 15 dkg vaj (megolvasztva)
  • 1 nagyobbacska vörös/lila hagyma apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv (bár én mindig friss turmixolt paradicsomból csinálom)
  • 4 db tojás (ebből 2 egész tojás a makarónihoz és két tojás fehérje habosítva a húsos masszához)
  • reszelt sajt (ízlés szerinti mennyiségben, én jó sajtosan szeretem így bőven megszoktam szórni sajttal)
  • 1 kg hosszú, vastag makaróni
  • Ízlés szerint fűszerek: 3-4 szekfűbors, 1 fahéjdarab, só, bors (én ebből egy kis őrölt fahéjat, sót és borsot szoktam tenni a húsos masszához)

a besamel krémhez

  • liszt (változó, a nagyobb tepsihez 10 a kisebbhez elég 8 evőkanállal)
  • 1-1,1 liter tej
  • 4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír (annyit amennyit a 8-10 kanál liszt felvesz, hogy rántásszerű legyen)
  • 2 tojássárgája
  • 1 csésze reszelt sajt
  • só, bors, reszelt szerecsendió
Pasticio recept

A besamel elkészítése:

Fehér rántást készítünk, a felhevített zsiradékba tesszük a lisztet és világosra pirítjuk sűrű kavarás mellett (pár perc). Hozzáöntjük (sűrű kavarás mellett) a forró tejet lassacskán, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. Körülbelül 9-10 percig főzzük nagyon lassú tűzön és sűrű kavarás mellett (ha nem kavarjuk hamar odasül) A főzési időnek addig kell tartania amennyi ahhoz szükséges, hogy a krém besűrűsödjön. Levesszük a tűzről, megvárjuk míg langyos lesz majd hozzáadjuk a két tojássárgáját és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha esetleg túl sűrűre sikerül (én jártam már így) tejjel lehet hígítani. Ha túl híg addig kell főzni míg besűrűsödik.

Az egész elkészítése:

1. A vörös/lila hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk forró olajban. Ráöntjük a darált húst, addig keverjük amíg kifehéredik, ezután ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük (só, bors és egy kicsi őrölt fahéj), beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk fél órán át, amíg elfő a leve. (Azt mondják a legjobb az ha a darált húst előtte való nap elkészítjük) Miután kihűlt beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve. Majd elkeverjük.

2. Majdnem készre főzzük a makarónit (8-9 perc elég).

3. Egy olajjal kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntünk két felvert tojást, elegyengetjük hogy a tojásos makaróni mindenhova egyformán jusson. Megszórjuk ( én bőven szoktam) reszelt sajttal. Ráöntjük, elegyengetjük rajta a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit és elegyengetjük. Ráöntjük a besamel krémet, elegyengetjük és megszórjuk ( én bőven szoktam) reszelt sajttal.

4. 160-180 fokos sütőben addig sütjük amíg szép piros lesz a teteje és az alja is átsül.

Jó étvágyat!

Oszd meg másokkal is: Facebook megosztás
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!