Galaktobureko - görög sütemény recept


Galaktobureko - görög sütemény recept


A recept Pagadosianes Sintages – Elliniki Kuzina című könyve alapján készült. Saját fordításban, a Galaktobureko elkészülte után.

Hozzávalók:

  • 120g búzadara
  • 1 kg cukor
  • 4 tojás
  • 1 liter forró tej
  • 250 gramm vaj
  • 1 db narancs héja
  • 12 db réteslap
galaktobureko

Összekeverjük a búzadarát 300g cukorral és a négy tojással. Majd az előmelegített tejet fokozatosan hozzáadjuk, adagolás közben kevergetjük. Egy lábasba tesszük a krémet és rövid ideig forraljuk, közben egy narancs héját belereszeljük.
Közepes méretű vajazott tepsibe 1 csomag (6db) réteslapot helyezünk egymásra úgy, hogy mindet megvajazzuk (kissé megolvasztjuk és ecsettel kenjük) és hagyjuk, hogy a tepsiből minden oldalon kissé kilógjanak. Ráöntjük a krémet, egyenletesen elosztjuk és a kilógó lapok széleit ráhajtjuk. A tetejére még 1 csomag (6 db) egyenként vajazott réteslapot helyezünk, a széleinél begyűrve az alsó réteslap réteg alá. Hegyes késsel rombuszalakú szeletekre bevágjuk, majd 35-40 percig kb. 180 fokon sütjük.
Amíg a sütőben sül a galaktobureko addig elkészítjük a szirupot. A maradék cukrot (lehet kevesebb) egy lábasban 2,5 dl vízzel és kevés citromlével 5 percig forraljuk
Amikor megsült, a sziruppal leöntjük, lehetőleg egyenletesen locsolva a tetejét. Majd a sütőbe visszatéve hagyjuk kihűlni.

galaktobureko galaktobureko
galaktobureko

Jó étvágyat a Galatoburekohoz.

Oszd meg másokkal is: Facebook megosztás
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!