Baklava recept


Baklava

Aki küldte: tusezs


Baklava recept

Hozzávalók:

  • 2 csomag 8 lapos réteslap
  • 15 dkg vaj (megolvasztva)

A töltelékhez:

  • 60-70 dkg durvára aprított dió ( vagy fele-fele arányban dió és mandula, esetleg dió és tisztított pisztácia)
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg

A sziruphoz:

  • 1 citrom kifacsart leve
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg cukor
  • 3,5-4 dl víz
  • 1 kis rúd fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
Baklava recept

A tepsit kikenjük az olvasztott vajjal, belefektetjük az első réteslapot, amit megkenünk vajjal. 4 lapot rétegezünk így egymásra, majd rászórjuk az első réteg cukros-diós-fűszeres száraz keveréket. Ezt beborítjuk 2 egyenként olvasztott vajjal megkent réteslappal, majd ismét tölteléket szórunk rá. Ezt addig folytatjuk, amíg 4 lapunk marad. Ezek rétegenként vajjal megkenve a tetejére kerülnek. Még hidegen felvágjuk először hosszában, majd vízszintesen kockákra (alaposan , az alsó réteget is átvágva!) majd a kockákat átlósan elfelezzük. A szirup hozzávalóit összeforraljuk, a forró szirup felével egyenletesen meglocsoljuk.
Előmelegített sütőben kb 10 percig erős lángon, majd még kb. 15-20 percig kb 3/4 erősségű lángon sütjük (az én gázomon már rég lekoptak a hőfokok :) ) amíg pirulni kezd a teteje. A sütőből kivett forró tésztát egyenletesen meglocsoljuk a szirup másik felével. Megvárjuk amíg langyosra hűl, tortalapáttal alányúlva szedjük ki a háromszögeket.

Baklava Baklava

A különbség az eredeti recepthez képest, hogy én több rétegben szórtam a tölteléket, illetve csak diót használtam. Eredetileg sülés közbeni folyamatos locsolgatást írtak, de én csak nyersen, és a végén locsoltam. A vajjal én nem fakszniztam, a felolvadt vajat egy az egyben kentem szilikon ecsettel. A töltelékbe a fahéjat, szegfűszeget, cukrot gondolom egyformán szórtam.

Sikere volt :) A következőnél kakaóport is fogunk keverni a töltelékbe :)

Oszd meg másokkal is: Facebook megosztás
2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!