Zakynthos 2012 július

Összes élménybeszámoló >> Zakynthos / Zakynthos

Zakynthos 2012 július

Készítette: macoka77
Helység: Zakynthos / Zakynthos


Csodálatos 10 napot töltöttünk Zakynthoson az idei évben.
A szállásunk Agios Sostis településen volt, Laganas mellett. A Hotel Zante Sun-ban szálltunk meg, ami nagyon szép volt, az ott dolgozókról a takarítónön keresztül a tulajdonosig mindenki nagyon nagyon kedves volt, csak jót lehet róluk mondani.
A hotel elhelyezkedése lehetett volna kicsit jobb is, mert a legközelebb esö tengerparti rész nekem elég kicsinek tünt, és picit nyomasztónak is. A másik amelyik a legközelebb esett hozzánk Laganas volt. Valójában ez sem igazán nyerte el a tetszésemet, a vizet sem találtam olyan tisztának. Ez a fiatalok nyaralóhelye, akik az éjszakai életet részesítik elönyben, mert hangzavar, hangulat , egymást túlharsogni próbáló bárok tömkelegével találkozhatunk a föutcán.
Agios Sostison elmentünk a már oly sokszor emlegetett Ole Ole étterembe, amely minden elvárásunknak megfelelt, söt még túl is szárnyalta. Kimondhatatlanul kedves személyzettel, tulajokkal, az idei évtöl egy magyar pincérlánnyal minden elismerést bekebelez a környéken. Nagyon hangulatos étterem, játszósarokkal a gyerekeknek, isteni ételekkel, görög zenével. A tulaj mindenkit külön köszönt kézfogással és kísér az asztalhoz. Ez a hely csillagos ötöst érdemel.
A szigetet körbejártuk hajóval és autóval egyaránt. Csodálatos helyekre bukkantunk és még így sem láttunk mindent.
A hajókirándulás alkalmával behajóztunk a Navagio öbölbe, amiröl azthiszem csak ódákat lehet zengeni,aki egyszer már járt itt vagy látta fényképröl az tudja miröl beszélek. Olyan kék csodát mint ott látni, kevés helyen lehet máshol, és azok a tekintélyt parancsoló hatalmas fehér sziklák... Próbáltam búvárkodni , de ahogy ledugtam a fejem a víz alá a vakító kékségen kívül nem láttam semmit :) olyan mintha egy türkizkékre festett vízbe csöppentem volna bele. Ebbe a helybe menthetetlenül beleszerettem, bármikor bármilyen körülmények között visszamennék.

Kicsit sajnálom, hogy a csodaszép nyugati oldalnál szinte alig pár helyen lehet csak megközelíteni a partot, nem úgy mint Lefkadán, ahol több helyen van lehetöség lemenni a partra. Autós utunk során elkavarodtunk egy fantasztikus kis öbölhöz, ahova torokszorongató és "zabszemetsemlehetbedugni" érzést elöhozó szerpentinen lehetett lejutni. De a látvány...... sokkal több ilyen szerpentint megért volna. Ragyogó tiszta , türkizkék tenger egy kis öbölben, amit csodaszép sziklák vesznek félkörbe.Voltunk a sziget legészakibb pontján, ahonnan egy kishajóval elmentünk a kék barlang túrára, ez kb félórás hajókázás volt. Bár már egyszer voltunk ezen a részen a hajókirándulással, de mivel az lényegesen nagyobb hajó volt, így nem kaphattunk olyan látványt róla mint a kishajóról, ami be is tudott menni a barlangokba. Itt értettem meg, hogy miért nevezik ezeket a barlangokat kék barlangoknak. Meseszép kék színü a víz és amikor a kapitány egy bottal elkezdte csapdosni a vizet a levegöben ugyanolyan színe volt. Nyilván a fényviszonyok okozhatják, de akkor is hihetetlen látvány, és persze feledhetetlen.


A sziget keleti része felé autózva megtaláltuk a sok szép homokos part közül azt amelyik nekünk a kedvencünk lett. Ez pedig Alykes beach volt. Én régebben mindig azt mondtam, hogy ha homokos egy tengerpart az talán nem is tud olyan nagyon tiszta lenni, hiszen a hullámok ahogy felkavarják a homokot úgy tünik mintha nem lenne teljesen tiszta a víz. Ha eddig nem is, de itt biztosan rácáfolt minden eddigi gondoltamra ez a strand. Csodálatos volt, a 4-5 vagy akár még több méter mélységü tengernek is a fenekét tisztán lehetett látni, csak sajnálatos módon nem túl gazdag az elövilág, de még egy pici halnak is nagyon tudtam örülni és vele úszni.Voltunk teknöslesö hajókiránduláson is, ahol láttunk a híres Caretta caretta teknösök közül egyet, akit szegénykémet három hajó fogott körbe és amerre menekülni próbált ott vágott elé az egyik hajó.Utólag kicsit rossz érzés fog el ezzel kapcsolatban... Azt mondják az idösebb teknösök már megszokták ezt a fiatalabbak még félnek, hát kérdés, hogy hogy lehet ezt megszokni, amikor szerencsétleneket, ha kell ha nem háborgatják... Egyébként egy közülük minden reggel megtekinthetö a laganasi kikötöben, ahova a halászok mikor visszaérkeznek és kiválogatják a fogott halakat kis potyára vár a selejt halak személyében :)A szigeten Gerakasi öbölnék rakják csak le a teknösök a tojásokat. Itt még mielött lemegy az ember a tengerpartra tájékoztatják, hogy környezetvédelmi terület, hiszne itt van a teknösök tojáslerakó helyük, ezért kérnek mindenkit, hogy a parthoz a lehetö legközelebb helyezzék el a napernyöket napágyakat, hogy az önkéntesek,akik egész nap és éjjel figyelik a lerakott tojások megjelölt és feldátumozott helyét, észrevegyék ha megindulnak a kisteknösök a tenger irányába, akkor összeszedik öket és elviszik egy teknösoviba ezzel elkerülve a faj kipusztulását. Ez nagyon szép és becsülendö dolog, már csak azt nem értem, hogy miért kell ide beengedni a turistákat?!?! Én biztosan nem tenném, hiszen annyi de annyi csodaszép partszakasz van még a szigeten...Banana beach... rengeteg napernyö napágy, homokos tengerpart, kristálytiszta víz. Fantasztikus. AMikor ott voltunk délután viharosabbra fordult az idöjárás és hatalmas hullámok kerekedtek. Felejthetetlen élmény marad a hullámok közt ugrálás :)
A naplementét Keri után néztük meg , amely helyet nagyon könnyü megtalálni, hiszen a napnyugta közeli idöpontban rengetegen indulnak útnak ebbe az irányba. Kerinél a szikla szélére épült egy hangulatos kis taverna mely a "Keri lighthouse" nevet viseli. Meseszép a kilátás, amit csak abban az esetben fényképezhet le az ember, ha beül a tavernába és fogyaszt valamit. Erre még azt mondom, hogy OK, bár lehetne vele vitába szállni is. De azt is kiírhatnánk akár, hogy minimum 50 , de inkább 100 euróért fogyasszál, mert egyébként a híres neves görög kedvesség és vendégszeretet nem biztos, hogy hozzájár az ottlétedhez... Mi csupán két frappét és egy adag sült krumplit kértünk és bizony elég rendesen éreztük, hogy ez nem elég... Na de a rosszat elfelejtjük a csodás látványt pedig megörizzük. Itt leng állítólag az ország legnagyobb görög zászlója is, nem volt akkor szelünk, hogy teljes terjedelmében lássuk kilengeni, de így is nagyon klassz volt :)


A föváros , Zakynthos a maga szük kis utcácskáival, macskaköves sétáló utcájával, hangulatos, vendégcsalogató tavernáival és ajándéküzleteivel az esti andalgást kedvelöknek egy paradicsom. Persze azt megemlíteném, hogy napközben is fantasztikus látványt nyújt!!
Az egészet összefoglalva csodálatos volt minden, feledhetetlen élmény volt ez a 10 nap és nagyon szeretnénk még visszamenni Zakynthosra, hiszen sok helyet még nem is láttunk, márpedig muszály lesz öket megnézni, mert addig nem nyugszik meg a szívem :)
Mindenképpen ajánlom minden korosztály számára e csodás szigetet, hiszen mmindenki megtalálhatja a neki megfelelö strandot és szórakozási vagy pihenési lehetöséget is.
Végül pedig két szó, ami elmaradhatatlan
SZERETLEK GÖRÖGORSZÁG!!!!!!!!!!!!!
Oszd meg másokkal is: Facebook megosztás


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!