Kreta Rethimnon 2011 július 9 - 23

Összes élménybeszámoló >> Kréta / Rethymno

Kreta Rethimnon 2011 július 9 - 23

Készítette: zotyo58
Helység: Kréta / Rethymno


0. nap izgalmak :
A vissza transzfer a repülőgép felszállási idejére volt rendelve a reptértől 72 km-re, de az utazási iroda megoldotta.
A bérelt kocsi Platamonas-ba volt rendelve, csak Krétán 2 város van ugyanolyan néven, ( sőt egy harmadik is...), s természetesen a szállás az egyikben, az autóbérlés a másikban..., de ez is megoldódott, bár jobb lett volna a helyszínen bérelni.

1. nap Semmi gond repülő felszáll, leszáll. Irány a transzfer, némi gond támad. Feltereltek a magyar IBUSZ-os csoport buszára, mikor kiderül, hogy Neten rendeltük a transzfert, a helyi IBUSZ képviselője undorral, szinte lelökött minket a buszról. "Magyaros vendégszeretettel". A segítségkérésre becsukta a busz ajtaját, de végül megkerült a mi buszunk is, simán 1 óra alatt megérkeztünk Platamonasba ( Rethimnon megye), a Leoniki Residence Apartmanszállóba.2.3.4. nap
Ismerkedés Platamonassal. Néhány ár...Korsó sör 3 Eu, frappé 2-3 Eu, buszjegy 1.2 Eu, kenyér egységár fél kilo kb 1 Eu, paradicsom 0.8 Eu. Érdemes Lidlben vásárolni, ott minden valamivel olcsóbb. A strandon szín szerint az ágyak 2 vagy 3 Eu, miért azt nem tudom. Repül az idő. Délelött strand, délben szieszta, sok sétával, 4 től ismét strand.


5. nap
Irány Imbross szurdok.

Ez csak 8 kilométer, a Szamáriai 16 km és nehezebb. Ez is csodálatos. Indulás 8 kor, közben angolul-németül folyamatos tájékoztatás, hol járunk, mit érdemes tudni. 10 őra: indulás a sziklagörgetegen, végig gyönyörű a szurdok, a végén már a talpam is hajlott, pedig futócipőt vettünk.

Most már értem az angolok bakancsát....
Meglepetés! Elvisznek Frangokastelloba 2 óra fürdés.

A tenger itt nem hullámzik, homokos, de hideg.

17 őra visszaérkezés. Általában bármilyen program ára 28-30 Eu. ( Knossos, Samaria, Imbros), kivéve ha Santorini-re akarsz menni, az 150 Eu körül van. Irány a strand, igaz hogy északon állandóan hullámzik a tenger, de meleg. A reggeli sziklás terep levezetéseként este besétáltunk Rethimnonba (6 km oda 6 km vissza),az igazság az, hogy nem jött a busz,- fél óránként jár - ezért döntöttünk így.

6. nap
Sima strandolás, szieszta, estig fürdés, éjfélig séta. Éljük a nyaralók mindennapos életét.


7. nap
Mintha tegnap jöttünk volna,rohan az idő. Irány Rethimnon, "bőrpihentetés", 35 fok árnyékban. A buszról a templomnál leszálltunk és a velencei kapun keresztül felmentünk a Fortezzába (4Eu)

Gyönyörű a régi városrész, a kis zegzugos utcák, a Rimondi kút.

Du 4 re értünk vissza a szállásra és irány a tenger... Utána a szokásos program. Na holnaptól van bérelt kocsink, mehetünk az előre eltervezett utakra :-)
8. nap
Felvettük a kocsit, 168 Eu 4 napra (230 lenne alkudva egy hétre), lépten nyomon akciózó kölcsönzők, fizess 2 napot, kapsz 4-t. Nem tudni jó döntés volt e, hogy előre kifizettük a 4 napot a Neten? citroen C1, tetszik, aranyos kis kocsi.Indulás Arkadi kolostorba ( 4 Eu).

Az 1866. évi felkeléskor, amely egész Krétára kiterjedt, 331 férfi, 657 asszony és gyermek menekült a kolostorba, melyet nem sokkal azután Musztafa pasa 22000 fős sereggel ostrom alá vett.

Miután a krétaiak látták, hogy helyzetük reménytelen, Gavril apát inkább felrobbantotta a lőszerraktárat, semhogy a törökök fogságába essenek. A hatalmas robbanást csupán 140 védő élte túl; 1800 török is áldozatul esett.

Az áldozatok maradványait később összegyűjtötték és kegyhelyet építettek nekik.

Utána Margarites, ahol még a régi módszerek szerint, kézzel csinálják az ókori mintákkal a fazekasok a cserepeiket.

Úgy döntöttünk nem megyünk tovább Zonianiba, a cseppkőbarlangba, mert nem oly régen voltunk Aggteleken. Hát akkor irány Chania, a velencei kori főváros. A városi park előtt leparkoltunk, s irány a piac, majd mögötte a Skidrof, a bőrösök utcája.

Egész Krétát innen látják el...A katolikus templom után, a velencei negyed, a kikőtőben a velencei patriciusházak, a mecset, majdnem 3 órát barangoltunk a régi városrészben.

Majd vissza a szállásra és hát a tenger. Óriási hullámok, piros zászló fürdés csak saját felelősségre. Este összegyűlünk magyarok, 1 üveg bor mellett beszélgetés. ( Rózsáék, Friciék, Anna ), ez annyira beválik, hogy minden este megismételjük, csatlakozik hozzánk a Pap család is.
9. nap
Irány Fodele El Greco szülőháza, de elmegyünk mellette, s Savathianon, a Krétán található egyetlen apácakolostor felé indulunk.

A GPS csődöt mond, nem is csodálom, mert volt ahol "kőbányán" keresztül vezetett az útunk,

a feleségem már 20 perc után visszafordult volna, de 2 óra, hol 1., hol 2. fokozatban hajtva odaértünk. Néhány kutya szabadon rohangászik, rövid tanakodás után kiszállok, s bemegyek a kapun, két járni alig tudó apácával jelbeszéddel megértem, hogy a lusta kutyák csak alszanak...Hát nem úgy néztek ki ! Mintha éhesek lettek volna...ránk.

Na mindegy, és a kőgörgeteg tetején egy csodakert, legalább 600 négyszögöl, a 12 stáció vezet a János kápolnához, a sírokhoz.

Rendezett a kert, sok-sok gyümölcsfával. S egy hatalmas templom, bár oda nem engedtek be. Ide belépő nincs, de illik vásárolni pár apróságot. Lefelé kevésbé volt izgalmas az út, már tudtuk mi várható. Irány Knossos( 6 Eu + parkolás 3 Eu).

Na ide délben értünk, a kövek csak úgy ontották a hőséget, kicsiny feleségem közölte, én leülök az árnyékba, Te csak fényképezz, hogy otthon lássam :-) Csodálatos a palota, hatalmas területen kb 4 szinten helyezkedik el.

A Fürdőt csak 1 órás sorban állás után tudtam csak megnézni, a sok, "lüke" turista miatt...Persze 34 fokon a napon! Iraklion, hát az elmaradt, elegünk volt a melegből, meg az araszolástól befelé, mintha Pesten a körúton lettem volna...Úgyhogy irány vissza, fürdés a tengerben, s esti vendégség most Rózsáéknál.


10. nap
Néhány jó tanács, a GPS-t nem azért kell használni, mert jó, hanem azért, mert figyelmeztetett a sebességkorlátokra. Ugyanis a görögök mérnek, csak tábla vagy van, vagy benőtte a növényzet, vagy nincs, de feloldó tábla mindig van...Ezt sem értem. szóval a GPS szerinti sebességgel megyek. Ha gyorsabb jön, lehúzódok a leállósávra, ha én vagyok gyorsabb középen előzök, amúgy görögösen. Így is egy busz majdnem lelök az árokba. Irány a déli rész. Spilin keresztül Phaistos (4 Eu), a GPS szerint, még van 2 km, a feleségem szerint nem lehet, hogy ennyi ember itt leszálljon a buszról és gyalog induljon tovább, már megint neki van igaza.Rövid séta után itt a bejárat.Hiába érkeztünk korábban (10-kor), most is olyan mintha dél lenne, sütnek a kövek.

Nem olyan érdekes mint Knossos, de itt szakszerű a feltárás, nincsenek képzelt dolgok, festett kövek.

Úgyhogy Gortüsz kimarad, elég volt a forró ásatási területekből. Irány Matala, a löszbevájt hippitanyákkal. Most már nem lehet ott éjszakázni, sőt éjszaka őrzik is, de a hetvenes években az amerikai hippik kedvenc helye volt.

Meg tudom érteni! Visszafelé Spiliben megittunk egy frappét. Viccelődtem, "Figyeld meg a harminc oroszlánfejből folyó bővizű forrásból kapjuk a jeget". S tényleg onnan volt, mert lazán pohárba fogta fel a pincér a kiomló vizet, s hozta inni kisérőként. Majd Moni Preveli. Itt meg a "németek" emlékműve, nemzeti kegyhely.

A második világháborúban a szövetséges katonákat rejtegették, és a szerzetesek aktívan részt vettek a német főparancsnok elfogásában és angol tengeralattjáróra csempészésében. Bosszúból a németek mindenkit kiirtottak 2 km-s körzetben és a kolostort lerombolták, bár ezt a németek a mai napig tagadják. Szokásosan fürdés, esti buli. Megjelent a szomszéd, egy belga házaspár, szeretnének ők is részt venni az esti összejöveteleken. sajnos csak angolul tudtak. A férj minden hónapban kétszer átutazik Magyarországon, üzletkötő, 7 nyelven beszél, de a magyar nehéz neki. :-)).
11. nap
Elég volt a csavargásból, a mai napra Imbross és Frangokastello volt tervezve, de azt megcsináltuk a múlt héten. Nappal a szokásos program, s végre visszaadhattuk Annának a sok segítséget Ő itt él nyáron...s olcsóbb szállásra költözött, mi költöztettük a kis C1 -el. Este bementünk Rethimnonba, leadtuk a kocsit és kb. 2 órát sétáltunk az esti városban.
12 nap
Strandolás,szóval lazítás a köbön.


13. nap
Búcsúnap. Strandolás, s este "ABBA koncert". Kihívtak egy embert pénzt kérve tőle (a money-moneyra), de ő kifordított zsebbel mutatta, minden hiába :-D

14. nap
Transzfer a reptérre, kb 4 óra várakozás, de itt voltak Friciék is, szóval nem unatkoztunk. Utolsó vásárlás a Duty Free-ben. Olajbogyó 1 Eu, Halva 1 kilo 2 Eu Ouzo stb...kiszállva a repülőből megborzongtunk a 17 C fokos hőmérséklettől, hát igen Kréta 35 C fokos volt.

Ilyen csodálatos két hetünk volt Krétán.
( De az előző 2 év nyara Nei Poriban hasonlóan telt.)
Mindenkinek jó nyaralást kíván :
Szücs Zoltán
Oszd meg másokkal is: Facebook megosztás


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!