Nyaralás Kefalónián

Összes élménybeszámoló >> Kefalonia / Poros

Nyaralás Kefalónián

Készítette: Edit Tóthné Diószegi
Helység: Kefalonia / Poros


2013 09.22-től-10-05-ig két hetet töltöttünk ezen a csodálatos szigeten. Előző évben már jártunk itt, akkor egy hetet voltunk Skalaban a Grand Tours szervezésében. Már akkor elhatároztuk , hogy eljövünk megint, mivel annyi látnivalót tartogat ez a sziget.
Megérkeztünk szeptember 22-én . Poros városában választottuk szálláshelyet. A Booking.com-on keresztül foglaltunk szállást. Ez egy kikötőváros. Kylliniből érkeznek a kompok ide. Amúgy egy csendes kisváros.
Tengerpartja van ahol apró kavicsos, van ahol pedig igen nagy kavicsok vannak. Ezért érdemes fürdő papucsot hordani.
Azért választottunk szeptember végi időpontot, mivel még ilyenkor is 25-28 fok a hőmérséklet, a tenger víz pedig 25 fokos, így lehet fürdeni és kirándulni is. A nap itt olyan erősen süt, hogy könnyen le lehet égni. Mi 50 faktoros krémmel kentük magunkat és még így is leégett a lábunk.
Kefalónia a Jón tenger legnagyobb szigete, gyalogosan nem lehet bejárni, ezért érdemes autót bérelni, hogy a rengeteg látnivaló elérhető legyen.

1 nap:Kirándulni indultunk a hegyekbe. Amúgy minden nap túráztunk, délután pedig fürödtünk.

Útvonal- Poros-Anninata-Asprogerakas- Agia Irini-Agios Georgios

2 nap: Megmásztuk az Atros hegyet, megnéztük a hegy tetején levő kolostort

Kilátás az Atrosról Poros városra és a kikötőre.

Poros,mi az utolsó házban laktunk egy nagyon kedves házaspárnál.Igaz a görög emberek végtelenül kedvesek

3 nap: Hosszú séta Poros-Sami közötti tengerparton.
Itt már nincsenek házak a hegyoldalban, csak elkerített területek ahol a görög emberek állatokat birkát, kecskét és kevés tehenet tartanak, mindenhol nagy kutyákkal
őrzik a területet. Nagyon barátságosak, nem volt semmi probléma. Egyetlen helyen találkoztunk, elég ijesztő kutyával, amikor a férjem is már levette a hátizsákot és maga mellett tartotta. Nagyon vicsorgott és morgott, de megúsztuk.

Igen változatos erre a táj. Szabdalt tengerpart, van ahol megközelíthető. Rengeteg öböl. Több hegyvonulat, van amelyik teljesen köves, némi növényzettel. Van amelyik növényzettel, fákkal borított. A kövek egy része szürke
töredezett. Találtunk olyan részt ahol vörös színű homokos volt a terep. Itt látszott az erős erózió. Nyilván itt
sokszor hömpölyög a víz és teljesen kivájta a terepet. Igen sokféle kőzet található, egy geológusnak kincsesbánya.

4 nap: Mykénei tanösvény, Tzanata, Kabitsata
A tanösvény nem nagyon van kitáblázva, így eltévedtünk, de azért sikerült kijutni . Vigyázni kell mivel nem olyan egyszerű a tájékozódás és ha letérsz a helyes útról nem egyszerű a kijutás. A völgyek teli vannak meredek patak mederrel amelyben lehet víz, v agy annyira meredek, hogy nem lehet átkelni ( mi is egy vastag 150 mm-es vezetéken másztunk át) . Ahol pedig közlekedni lehetne, ott teli van szúrós, sűrű növényzettel, ami lehetetlenné teszi az átjárást. Ezen kívül teli van földutakkal ami nem visz sehova, jobban mondva a gazdák elkerített területeihez.
Miután kijöttünk az erdőből kinéztük magunknak a Tzanatai stadiont ami jól látható volt és abba az irányba haladtunk ahogy a terep megengedte. Ezt nem azért írom le ,hogy elrettentsek a kirándulástól mindenkit, inkább csak azért, hogy tanuljanak a mi hibánkból.

Az erdő mélyén, Mykenei tanösvény, itt még tudtuk hol járunk.

Kabitsata felől Tzanatai egyik tó.
5 nap: A mai napon pihentünk és fürödtünk. Csak Poros környékén sétáltunk. Megnéztük a HMS Perseus emlékművet. Ez Skala felé menő út mellett található. Gyönyörű kilátással a tengerre, Ithakára és Poros városára.

Az emlékmű közelről.
6-7 nap: Tengerparti séta, öblök felderítése Poros és Skala között. Kirándulás Agios Nikolaosba.
Agios Nikolaosnál gyönyörű a táj.Az út 2 km-en keresztül folyamatosan emelkedik. Elvrázsoló a táj. Útközben megálltunk megnézni a Vouva Canyont.

Agios Nikolaos felé menő út.

Tengerparti öböl Poros és Skala között.
8-9 nap: Béreltünk autót, hogy körbe tudjuk járni a szigetet. A sziget legmagasabb pontja az Aenos Oros 1628 m tengerszint felett.
Ez volt a cél, hogy feltudjunk menni a hegy tetejére. Másnap megnéztük Samit ,Fiskardót, Agia Efimiast, Assosst, Myrthost, Argostolit ami a sziget fővárosa ( tavaly is voltunk itt) és vissza Poros.
Az autóbérlés igen egyszerű volt. Megkértük a szállásadót, hogy segítsen ebben, ő lebeszélte a társasággal telefonon és másnap odahozták az autót a szállásra,kitöltöttük a papírt a bérlésről, kifizettük az árát, két napra 70 euró volt és vihettük az autót. A benzin árak elég magasak, 1.875 euró litere, egy helyen volt ahol 1.75 euróért tankoltunk. Az autó fogyasztása viszont igen jó volt 4 liter. Negyed tankkal adták át és ugyan úgy kellett visszaadni. Az autó átadása érdekes volt. A szállásunk előtt nyitva hagytuk az autót és a szőnyeg alá kellett tenni a kulcsot, jöttek érte 10 órára.
25 euróért + a bérlés díja 70 euró, bejártuk a szigetet.

A csúcson.

A csúcson található állandósított trigonometrikus kő.

Kilátás az Aenosról

Kilátás az Aenosról

Sami térkép

Agia Efimia. Nagyon szép az öböl ahol a kisváros fekszik és a táj is gyönyörű.

Fiskardo. Megnyerő kisváros

Assos fentről. 4 km-es igen kanyargós és meredek út visz a szigetre. Nekem ez a város tetszett a legjobban. Kár, hogy igen elromlott az idő mikor itt jártunk . Szélvihar volt,a köd leszállt a völgyben. Pillanatok alatt változott meg az időjárás, pedig még igen messze voltunk Porostól.

Assos

Assos

A sokat emlegetett Myrtos öböl. Tényleg ilyen kék a tenger.

Itt már nagyon rossz volt az idő. Még keresztül mentünk a hegyen. Na ez az út álmomban se jöjjön elő. Leszállt a köd. Az útból semmit sem lehetett látni. Ha nem lett volna a közepe felfestve tájékozódni se tudtunk volna. Ismeretlen hely egy lélek se rajtunk kívül, a látási viszonyok béka segge alatt, iszonyú kanyargós út, egyetlen település se kilométereken keresztül. Szóval alig vártam, hogy kijussunk innen. Férjem viccből megkérdezte ne álljak meg, nem akarsz fényképezni? Nem tudom mennyi idő alatt jutottunk el Argostoliba, végre egy város. A tenger közelsége miatt nem volt olyan rossz az idő, esett az eső és erős szél volt, köd szerencsére nem. Argostoliból Skalan keresztül mentünk vissza Porosba. Igaz kerülő, de sok kis város és a tengerpart közel. Pedig úgy terveztük , hogy a hegyen keresztül megyünk Markopoulonál Agia Erininél . Erre én nem voltam hajlandó. Maradjunk a tengerparton ott legalább látni lehet.

10 nap: Hegyi falvakat néztünk meg. Xenopoulo, Kabitsata,Kapandriti, Andriolata.
Xenopoulóból megy egy út fel az Eonos-ra. Igen hosszú ha gyalog akar valaki innen felmenni

Kilátás Kapandritiből.

11. nap: Busszal Argostoliba mentünk, onnan komppal át Lixuriba. Érdemes megnézni .Két nagy város nagy forgataggal és sok emberrel. Rengeteg angol, német és olasz turista.


Argostoli a kompról

Megérkeztünk Lixuriba.

Lixuri a kompról.

12-13 nap: Atsoupades busszal. Onnan vissza a hegyen át Arginia- Kapandriti –Poros
A busz közlekedést nem szabták a turistákra. Elég gyatra a busz közlekedés. Mindenki autóval, motorral jár. Egyedül a fővárosba megy busz és esetleg a közeli településekre, mi esetünkben Skala és Katelios .
Arginiából szintén megy egy út fel az Ainos Orosra, de innen is nagyon hosszú gyalog.

Atsoupades elágazástól.

Megyünk a hegyen át.

14 nap: Utazás vissza Magyarországra. Grand Tourssal jöttönk vissza busszal. Lehet csak a buszra foglalni helyet.

Poros kikötőjében találkoztunk , az esti komppal jöttünk át Kyllinibe. Vasárnap délután 15.30-ra értünk Orosházára.

Nagyon jól éreztük magunkat, gyorsan elszállt a két hét. Jövőre megint megyünk, harmadszorra, még igen sok a látnivaló.

A görög emberek nagyon kedvesek, segítőkészek, barátságosak. Mindenki beszél valamilyen fokon angolul.
Az árakról még. Az itteni árakhoz képest 1.5 vagy 2 szeres árak vannak. Pl. 1 l tej 1.25 és drágább, kenyér 1 kg 2 euró
Péksüteményt ,kifli, zsemle nem láttam, viszont sokféle édes és sós töltött piteszerű péksüteményük van ami nagyon finom és jó drága 1.50,1.60 euró.
Érdekes, hogy a vendéglői árak hasonlóak az ittenihez. Nincs nagy különbség.

A szállásunk két hétre 390 euró volt. Egy apartman , a szokásos ,konyha és szoba egy légtér, fürdőszoba és erkély kilátás a tengerre, ami 30 méterre volt. A konyha nem nagyon felszerelt, de ami kellett azt kértünk még a háziaktól.

Úgy elvarázsolt ez a sziget minket, hogy jövőre megint megyünk.

Rengeteg képet készítettünk, ha valakit érdekel szívesen küldök az őt érdeklő városról ,tájról képet.
email címem: lefkovic@gmail.com

A ház amiben laktunk.
Oszd meg másokkal is: Facebook megosztás


2006-2015© GreeKLanD - Görögország az utazók szemével
Kapcsolat | Impresszum | Médiaajánlat
A Greekland.hu hozzájárulása nélkül TILOS az oldal egészét vagy részét felhasználni, másolni!